Velký průvodce psích vodítek. Kdy a jaká použít?

Přivítám vás do průvodce světem psích vodítek! Pokud jste psí milovník, určitě víte, jak důležité jsou vodítka. Tyto malé předměty zaručují bezpečnost našich chlupatých přátel a zároveň umožňují komunikaci mezi námi a našimi psy. Nicméně, mnoho majitelů psů se často ptá, jaká vodítka jsou vhodná pro jejich pejsky a kdy by měla být použita. V tomto článku se podíváme na to, jaké typy psích vodítek jsou k dispozici a jak je správně používat.

 Existuje několik druhů psích vodítek

Zdroj: https://unsplash.com/photos/b-oDBMtXTGQ

Kdy použít psí vodítko

Pokud máte psa, musíte ho mít na vodítku v případě, že:

 

Jde s vámi venku

Pokud chcete vyrazit se svým psem na procházku nebo cestu, musí být váš pes na vodítku. To zajišťuje bezpečnost vašeho psa a zároveň chrání ostatní lidi a psy před nepředvídatelným chováním vašeho psa. 

Navštívíte ostatní

Když máte návštěvníky doma, může být vaše zvíře zvýšeně napjaté nebo podrážděné. V takovém případě by měl být váš pes na vodítku, aby se zabránilo jakémukoli incidentu

Máte více psů

Pokud máte více než jednoho psa, může dojít ke konfliktu mezi nimi. Proto může být užitečné držet psy na vodítku, dokud se navzájem nezvyknou. 

Váš pes není dostatečně vychovaný

Pokud váš pes ještě není dobře vychovaný a má tendenci utíkat nebo skákat na lidi, je vždy lepší ho mít na vodítku, dokud se nezačne chovat rozumně.

 

Jaká psí vodítka jsou k dispozici?

Existuje několik různých typů psích vodítek na trhu. Níže jsou některé z nejpopulárnějších typů, spolu s popisem, kdy a proč je použít.

Klasická vodítka

Klasické vodítko je nejoblíbenějším typem na trhu. Jsou k dispozici v různých barvách, materiálech a délkách, takže si můžete vybrat ten nejvhodnější pro vašeho psa. Tyto vodítka jsou vhodná pro všechny typy psů a jsou skvělým způsobem, jak udržet kontrolu nad vaším psem na procházce. 

Šňůrová vodítka

Šňůrová vodítka jsou vhodná pro psy, kteří si občas rádi hrají nebo se utkají. Tato vodítka jsou vyrobená z nylonu a mají jemnou gumovou rukojeť, což zajišťuje pohodlné držení pro majitele psa. Jsou také dobrou volbou pro psy s citlivou kůží, protože nylonový materiál je měkký a netřese se. 

Řetězová vodítka

Řetězová vodítka jsou vhodná pro psy, kteří rádi škrábou a koušou. Jsou vyrobená z kovu a mají pevnou rukojeť pro držení psa. Tyto vodítka jsou také dobrou volbou pro psy, kteří jsou velmi silní nebo mají tendenci táhnout na vodítku. 

Obojky s vodítkem

Obojky s vodítkem jsou určená pro psy, kteří se obtížně učí chodit na vodítku. Obojek a vodítko jsou spojeny v jednom kusu, takže máte větší kontrolu nad psem a můžete ho lépe vést. Tyto obojky jsou také vhodné pro psy s krátkou srstí, protože nezanechávají žádné škrábance na krku.

Obojky na záchranu

Obojky na záchranu jsou vhodné pro psy, kteří trpí srdečními problémy nebo mají tendenci křečovitě se chovat. Tyto obojky mají vestavěnou jednotku na monitorování srdečního tepu a mohou být napojeny na mobilní telefon, aby majitelé psů mohli sledovat zdravotní stav svého zvířete.

 

Jak správně používat psí vodítka

Správné používání psího vodítka může zajistit bezpečnost vašeho psa a zároveň chránit ostatní lidi a psy. Níže jsou některé tipy, jak správně používat psí vodítko:

 

Používejte správnou délku vodítka

Použití správné délky vodítka zajišťuje, že váš pes bude mít dostatek prostoru k pohybu, ale zároveň zůstane pod vaší kontrolou. Příliš dlouhé vodítko může vašeho psa ohrozit, zatímco příliš krátké vodítko může být nepohodlné a způsobit bolest vašemu psu.

 

Držte vodítko správně

Držení vodítka správným způsobem je důležité pro udržení kontroly nad vaším psem. Držte vodítko pevně a pohodlně v jedné ruce, zatímco druhou rukou ovládáte pohyby vašeho psa. Pokud máte potíže s držením vodítka, můžete zkusit využít speciálních rukavic s gumovým potahem pro lepší úchop.

 

Udržujte kontakt s vaším psem

Udržování očního kontaktu s vaším psem během procházky vám pomůže udržet kontrolu nad jeho pohyby. Pokud se váš pes pokouší utéct nebo najít něco zajímavého, můžete ho snadno zastavit pomocí vodítka a zpětného volání.

 

Používejte pozitivní posílení

Použití pozitivního posílení během procházky s vaším psem může pomoci vytvořit pozitivní vazbu mezi vámi a vaším psem. Pokud se váš pes chová dobře, odměňte ho drobnou pochoutkou nebo slovním uznáním. Toto pozitivní posílení mu pomůže naučit se správnému chování na vodítku.

 

Trénujte svého psa

Pravidelný trénink s vaším psem může pomoci zlepšit jeho chování na vodítku. Začněte s krátkými procházkami a postupně zvyšujte délku procházky a náročnost trasy. Pokud máte potíže s tréninkem vašeho psa, můžete využít služeb profesionálního trenéra psů.

 

Závěr

Použití správného psího vodítka je klíčové pro bezpečnost a kontrolu vašeho psa během procházky. Existuje mnoho typů psích vodítek, které jsou vhodné pro různé typy psů a jejich chování. Správné používání psího vodítka zahrnuje použití správné délky vodítka, držení vodítka správným způsobem, udržování kontaktu s vaším psem a používání pozitivního posílení. Trénink vašeho psa je také důležitý pro vytvoření pozitivního vztahu mezi vámi a vaším psem.

Procházka s vaším psem by měla být vzájemně prospěšnou aktivitou, která posiluje vaši vazbu a umožňuje vašemu psovi projevit své přirozené chování. Správné používání psího vodítka vám umožní užít si společné procházky bez stresu a obav z nehod nebo nebezpečných situací

Nezapomeňte, že váš pes je jedinečný tvor se svými vlastními potřebami a chováním. Je důležité vybrat správné psí vodítko, které vyhovuje jeho velikosti, typu a chování. Udržujte vysokou úroveň kontaktu s vaším psem, používejte pozitivní posílení a trénujte ho pravidelně, aby vaše procházky byly pro oba příjemné a bezpečné.

 

Často kladené dotazy

Jaký je nejlepší typ psího vodítka pro mého psa?

Odpověď: Neexistuje jeden konkrétní typ psího vodítka, který by vyhovoval všem psům. Je důležité zvolit vodítko, které vyhovuje velikosti, typu a chování vašeho psa.

 

Jak dlouhé by mělo být psí vodítko?

Odpověď: Délka psího vodítka by měla být dostatečná k tomu, aby váš pes měl dostatek prostoru k pohybu, ale zároveň zůstal pod vaší kontrolou.

 

Jak správně držet psí vodítko?

Odpověď: Psí vodítko by mělo být drženo pohodlně a pevně v jedné ruce, zatímco druhou rukou ovládáte pohyby vašeho psa.

 

Jaký je nejlepší způsob tréninku mého psa na vodítku?

Odpověď: Neexistuje jeden konkrétní způsob tréninku psa na vodítku. Pravidelný trénink, používání pozitivního posílení a postupné zvyšování délky a náročnosti trasy jsou důležité pro zlepšení chování vašeho psa na vodítku.