Jaká vánoční nástrahy čekají na Vašeho mazlíčka?

Nejoblíbenější svátky v roce už jsou téměř na dosah ruky. Doufáme, že už si nyní vychutnáváte vánoční atmosféru a plánujete, jak tento sváteční čas strávíte se svými nejbližšími. Přejeme Vám, abyste toto období prožili bez stresu a starostí, a proto Vám v tomto článku přinášíme několik tipů, na co si dát o Vánocích pozor, pokud máte domácího mazlíčka.

Jedovaté dekorace 

Jmelí, vánoční hvězda na stole nebo věnec z čemeřice na dveřích jsou jedny z předních symbolů Vánoc. Bohužel, tyto rostliny jsou jedovaté - a to nejen pro zvířata. Pokud se těchto ozdob nechcete úplně vzdát, tak je alespoň umístěte tak, aby byly mimo dosah kočičky či pejska (obzvláště pokud se ještě jedná o mladé mazlíčky, kteří jsou více zvědaví a neopatrní) a dobře je hlídejte.

2_3

Čokoládové nástrahy 

V některých rodinách jsou například čokoládové figurky na stromečku neodmyslitelnou tradicí. A stejně tak, jako lákají k ujídaní nás, tak lákají i naše čtyřnohé mazlíčky. Dbejte tedy prosím na to, aby Vaši miláčci nepřišli s žádnými čokoládovými dobrotami do styku, protože jak už víme - čokoláda je pro zvířata toxická.

I stromeček může být nepřítel 

Krásně nazdobený vánoční strom je prostě hlavním symbolem vánočních svátků, ale v očích zvědavého pejska či kočičky může představovat velkou blyštivou hračku - obzvláště baňky a světelné řetězy na spodních větvích. V tomto případě hrozí, že by zvíře na sebe mohlo stromek třeba převrhnout a zranit se rozbité ozdoby, nebo dokonce i o zapálené svíčky. Pro větší bezpečnost je tady třeba dbát na pár základních pravidel: snažte se nevěšet ozdoby příliš nízko, svíčky nejlépe vyměňte za světelné řetězy, stromeček umístěte do kvalitního stojanu tak, aby byl stabilní a pokud do stojanu lijete i vodu, tak ji zakryjte, aby ji zvíře nemohlo pít.

5

Lákává štědrovečerní večeře 

Je nám jasné, že i svému miláčkovi chcete dopřát nejen na Štedrý den jen to nejlepší, musíme si ale uvědomit, že jídla ze slavnostní tabule nejsou absolutně vůbec pro zvířata vhodná a i malé soustu podané potají pejskovi či kočičce pod stolem může skončit u veterináře. Tato sváteční jídla totiž bývají opravdu silně kořeněná, tučná a velmi slaná či sladká. Pokud chcete svým mazlíčkům dopřát nějakou dobrou pochoutku, tak raději sáhněte po nějaké dobré psí konzervě nebo kočičí kapsičce.

Pozor na mlsné čumáčky a cukroví

Ujídaní cukroví není jen lidská vlastnost, sladké dobroty velmi lákají i naše chlupáče. Lidské cukroví ale není určeno zvířecím jazýčkům - obsahuje příliš mnoho cukru a často i pro zvířata toxické složky jsou ořechy, rozinky nebo právě již zmíněnou čokoládu. Pokud byste ale rádi svého čtyřnohého přítele potěšili nějakým vánočním pamlskem, tak mu můžete nějaký zakoupit v naší speciální kategorii Vánoce nebo si udělat domácí psí cukroví podle našeho video receptu.

 

Doufáme, že vám i vašemu mazlíčkovi naše rady a tipy pomohou naplno prožít poklidné vánoční svátky, a že ve zdraví a v plné síle potkáme i roce 2023! 

 3