Čím krmit slepice?

Chovu slepic se dnes věnují nejen lidé na venkově, kde se zkušenosti předávají z generace na generaci, ale i lidé, kteří o něm příliš nevědí. Ale i jim mohou slepice při kvalitním krmení dobře nést kvalitní vejce, za která se dnes platí v obchodech vysoké částky.

Krmení pro slepice by mělo být hlavně pestré a vyvážené, podobně jako u lidí. Sice se traduje, že slepice sežerou všechno a stačí jim dávat jen nezkonzumované zbytky z kuchyně, ale pokud je jejich strava jednostranná, může se to podepsat právě na tom, kolik vajíček vám budou snášet. A někdy i na jejich zdraví. V žádném případě jim nedávejte nic plesnivého. Třeba zbytky chleba a pečiva ano, ale usušeného a bez plísně.

Jak správně krmit slepice

Krmivo pro slepice by se určitě nemělo obejít bez podílu pšenice. Ta dodává slepicím dostatek energie, ale její dávka by se neměla přehánět. Protože každá slepice má jiný původ i jiné trávení, je třeba optimální podíl pšenice v krmivu vyzkoušet a pak dodržovat. Nezapomínejte, že pšenici obsahuje také pečivo.

Osvědčenou součástí krmných dávek je také kukuřičný šrot, případně šrot vyrobený doma i s podílem pšenice, sena, rozdrcených skořápek a případně i speciálních vitamínů podporujících snůšku. Šrot by se měl dávat více během zimních měsíců, kdy by ho měla být až čtvrtina, v létě se slepice postarají o pestrou stravu na dvorku, takže šrotu stačí méně. Šrot je pro slepice lépe stravitelný, než třeba celá pšeničná a kukuřičná zrna. Pokud nechcete kupovat hotový šrot, pořiďte si šrotovník. I když trochu zrnek slepicím na zobání nechte.  

Ve slepičím krmivu by neměly chybět také bílkoviny. Vždyť vejce jsou zase pro nás kvalitním zdrojem bílkovin, takže se bez nich neobejdou ani slepičky. Ty získávají bílkoviny například z rostlinných zdrojů, jako je hrách, sója nebo vojtěška, ale chutnat jim bude i tvaroh.  Nebo jim můžete do krmení přidávat bílkovinný koncentrát. Nezapomínejte ani zelenou složku. Chutná jim třeba salát, zeleninová nať i nastrouhané zbytky zeleniny. Brambory ale jen vařené a nikdy nazelenalé. Z dětství si pamatuji, že naše slepice se praly o slupky od angreštových bobulí.

Prodej krmiva pro slepice je dnes samostatným oborem se specializovanými produkty. Najdete tak speciální krmné směsi nejen pro nosnice, ale také pro kuřata, pro slepice určené k produkci drůbežího masa, a dokonce i bio krmivo pro slepice. Takové kupované krmivo může být sypkou směsí, nebo mít podobu granulí. Můžete tedy dostat vyváženou krmnou směs hotovou, nebo pestrou stravu pro slepice připravit doma.

Aby byla krmná dávka optimální i co do množství, může se vám hodit také automatický dávkovač krmiva pro slepice, ale může stačit i obyčejné krmítko. Na krmných směsích je obvykle uvedeno přesné dávkování, ale vážit dávky na lékárnických vahách opravdu není potřeba. Slepice chované na dvorku zkonzumují tolik, kolik potřebují. Pokud nemají dost, přidejte jim podle potřeby, ale hlavně jim dejte šanci hrabat a hledat v zemi, na co mají chuť. Nezapomeňte ani na dostatek vody. Kupte si pítko pro slepice.