Morčátko - skvělý parťák i do bytu!

Ne každý si může pořídit pejska či kočičku, proto se lidé často přiklánějí ke koupi králíčka či morčátka. O chovu králíčků jsme si již řekli v jednom  předešlých článků, který si můžete přečíst zde. O chovu morčat si ale povíme nyní.

Malé a velmi společenské

Morčata jsou známa hlavně díky své povaze, které je ve většina případů velice klidná a přátelská. Tito malí tvorové milují společnost, a proto bývají velmi oblíbenými společníky dětem i dospělým. Je ale třeba mít na paměti, že stejně tak, jako morče vyhledává společnost svého majitele, tak touží i po společnosti morčecího přítele - morčata jsou totiž od přírody zvyklá žít ve skupinkách, a proto je nutné je chovat minimálně v páru, abyste předešli pocitu osamělosti, který se může vystupňovat až do hlubokého smutku. Morčata jsou také relativně inteligentní zvířata - velká většina z nich se dokáže naučit reagovat na různé povely, které můžete uplatnit při společném hraní!

Co novému příteli pořídit 

Základ je samozřejmě klec, která by měla být dostatečně prostorná, aby se morče necítilo stísněně a mohlo správně prospívat - přihoďte také nějaký kvalitní domeček, aby zvíře mohlo mít i trochu soukromí. Dále je nezbytná napáječka na vodu a keramická miska na krmení. Nezapomeňte ani měkkou podestýlku a nějaké hračky, které morčátko zabaví - můžete zvolit třeba různé prolézačky a domečky ze sena, které morče mže zároveň baštit.

Na krmivo nesmíme zapomenout

Je třeba brát v potaz fakt, že morče je býložravec, v přírodě si tedy nejčastěji pochutná na čerstvé trávě a lučních bylinách - u vás doma budou tedy hlavní složky jeho stravy seno a zelenina. Granulované krmivo a ovoce jsou tedy pouze doplňkovým krmivem, které podáváme zvířeti s mírou. Na našem e-shopu pak najdete spousty různých druhů pochoutek, které nejsou pouze chutné, ale i velice prospěšné!

A jelikož není moudré podceňovat ani kvalitu sena, jelikož to bude hlavní prvkem jídelníčku morčete, tak doporučujeme zvolit organické bioseno od JR Farm, které je vyrobeno striktně z certifikovaných surovin. Stačí pak už jen přihodit lahodnou zeleninovou směs Ratatouille a máte perfektní krmivo na každý den!

 

I nějaký pamlsek můžete přihodit

Morče pamlsky jako takové vůbec k životu nepotřebuje, je to spíše potřeba člověka svému miláčkovi něco dopřát - není to však nijak na škodu, pokud sáhnete po těch správných pamlscích! Pamlsky pro morče by v žádném případě neměly obsahovat žádný přidaný cukr, mléko, vejce nebo živočišné moučky.

Základ je kousek čerstvého či sušeného ovoce (pozor - sušené ovoce obsahuje mnohem více cukru něž ovoce čerstvé!). Skvělým pamlskem je také sušený šípek, který obsahuje mnoho vitamínu C a minimum cukru. V žádném případě neuděláte chybu pokud sáhnete třeba po bezobilném zvonku s ibiškem, bezobilném koláčku s květy, nebo po bezobilných tyčinkách.

Pokud chcete svému morčátku dopřát, ale zároveň chcete posílit jeho imunitu a pomoci mu proti různým zdravotním neduhům, tak doporučujeme vyzkoušet některé z produktů Zajícova zahrádka, kde najdete spoustu blahodárných bylin a sušených plodů (Zajícovu zahrádku jsme si více rozebrali zde).

BDFB063D-C44D-476C-BED0-04F858BF15CC