Králíček do bytu patří!

Přemýšlíte nad pořízením zakrslého králíčka? Tak neváhejte! Je to zvířátko, které vás možná překvapí svými neočekávanými schopnostmi. Zvykne si na vás, dokáže reagovat na určité situace, popřípadě rozpozná váš hlas. Je velice společenský, má rád mazlení, a potřebuje pozornost, péči a lásku. Chov králíka zakrslého je poměrně nenáročný (ve srovnání třeba se psem). Je ale potřeba dodržet určitá pravidla, a zajistit králíčkovi to správné zázemí. 


Bezpečný domov

Představte si, kde by asi králík žil ve volné přírodě. Ano, bylo by to v noře. Neznamená to, že musíte na zahradě, nebo v bytě hned kopat metrovou díru :). Králíčkovi bude stačit dostatečně velká klec, která mu noru vynahradí. Králíci jsou čistotní, a naučí se, stejně jako kočky chodit na záchod na jedno místo. Je proto dobré vybavit klec malou králičí toaletou. 

Použít můžete jakoukoliv podestýlku, která je dostatečně savá a absorbuje pachy. Vhodná je například Apetit podestýlka z kukuřičných vřeten, která je navíc 100% přírodní. Vyhněte parfémovaným podestýlkám. Králičí čumák je velmi citlivý a určitě by vám za tento “luxus” nepoděkoval. Pro zbytek klece stelivo nepoužívejte, aby si králíček nezvykl chodit na toaletu, kam ho napadne. 

 29641-2_0321web

Klec umístěte na vhodné místo, kde není průvan, přímé slunce, nebo příliš mnoho ruchu. A snažte se klec co nejméně přemísťovat. Králíček si na místo zvykne, a jakákoliv změna ho bude zbytečně stresovat. A nezapomeňte do klece umístit domeček, aby se měl králíček kam schovat. 

Čerstvá voda a kvalitní krmení = spokojený ušák

Velmi důležitý je samozřejmě celodenní přísun čerstvé vody. Nejlépe fungují závěsné napáječky s niplem, které se jednoduše doplňují, nebo můžete zvolit kuličkovou napáječku, a vybrat si z objemu od 80 až do 1 000 mililitrů. Klec je samozřejmě třeba doplnit tím správným krmítkem, nebo miskou, aby se králík mohl v klidu a v pohodlí najíst. 

Správně zvolené krmení je velmi důležité pro fyzickou kondici králíka. Na našem e-shopu najdete kvalitní krmivo značek Apetit, Berkel Futter a Energys

Česká značka Apetit nabízí mnoho variant zdravého krmení a mlsání. V připravených mixech je obsaženo vše, co králík potřebuje. Například ve směsi Botanica najdete mladé rostlinky ovsa, pšenice, vojtěšky nebo petržele. Králíčkovi dodají kvalitní vlákninu a potřebné minerály a vitamíny. Velmi oblíbené jsou Vitality Snacks, které můžete pořídit v několika příchutích, jako je hroznové víno, vojtěška, nebo červená řepa. Králíčci si samozřejmě pochutnají i na lučním seně obohaceném o bylinky. 


Německá značka Berkel Futter nabízí základní komplexní krmivo, které obsahuje vše pro zdravý vývoj malého, nebo zakrslého králíka. Krmivo má vysoký obsah bílkovin a bylinek, a je také vhodné pro králíky se sklony k obezitě, nebo k jejímu předcházení. Svému ušákovi určitě uděláte radost i lisovanou pochoutkou Futter Rollen, která obsahuje již zmiňovanou a důležitou vojtěšku, svatojánský chléb, kukuřičné a ječné vločky, mrkev nebo pastiňák.

Společnost Energys se zaměřuje na větší chovatele, a najdete zde například krmivo pro výstavní králíky s lněným olejem, které podporuje růst a kvalitu srsti.

“Krmení” pro duši

Jak jsem již zmiňovala na začátku článku, králíčci jsou společenská zvířátka a potřebují péči a lásku svého chovatele. Králíka pouštějte denně ven, dopřejte mu dostatek pohybu a aktivity, hrejte si s ním. Když k vám přiběhne a začne vás olizovat, nebo do vás šťouchat čumákem, znamená to, že jste “v kurzu” a děláte svou práci dobře. Králík vám těmito gesty projevuje náklonnost, a je připraven na mazlení. Nezapomeňte ale na to, že králík je hlodavec. Hlídejte ho a zamezte okousávání kabeláže, nebo pokojových rostlin. 

Teď už jen nezapomenout na zastřihování drápků, kousky dřeva na obrušování zubů, a očkování, které může zabránit vzniku některých vážných nemocí. A nedivte se, když váš mazlíček sem tam sežere vlastní bobky. Jde o zcela přirozený jev. Částečně nestrávená potrava je pro králíka důležitým zdrojem vlákniny a bílkovin.

Přejeme šťastné Velikonoce vám i vašim mazlíčkům!