Lososový olej, proč ho zařadit do zvířecího jídelníčku?

Jistě už jste slyšeli o tom, že je velice přínosné přidávat psům i kočkám do jejich misek se žřádlem i různé prospěšné oleje. My to samozřejmě známe také, a dokonce to sami praktikujeme na našich zvířecích parťácích. V dnešním článku se proto zaměříme na náš nejoblíbenější lososový olej.

Pěkně od začátku 

Lososový olej patří mezi nejznámější a nejpoužívanější oleje v říši domácích mazlíčků. Vzniká jako vedlejší produkt pří zpracovávání filet z čerstvých lososů pro lidskou spotřebu. Kvalitní lososový olej by měl být vyráběn do jedné hodiny od dodávky čerstvých ryb. A proč zrovna losos? Samozřejmě, že existují i oleje z jiných druhů ryb, ale losos se obecně považuje za ,,čistou rybu", a proto se i lososový olej řadí mezi ty nekvalitnější - a k tomu má i blahodárný vliv na spoustu aspektů psychického i fyzického zdraví.

Přidat nadpis-56

Skvělý i proti depresím

Tento tekutý zázrak může už i ve velmi malém množství vašemu pejskovi či kočičce opravdu hodně pomoci. Lososový olej vyrovnává poměr mezi Omega 3 a Omega 6 mastnými kyselinami a významně snižuje hladiny cholesterolu v krvi. Při pravidelném používání lososového oleje bude srst vašeho psa hustá a lesklá. Pomáhá řešit některé zdravotní problémy, jako je lámavost a vypadávání srsti, matnou srst, lupy, vysychání a záněty kůže, řídkou srst, alergické reakce, problémy s pigmentací (nepřebarvuje srst), poruchy imunitního systému, problémy s reprodukcí u psů i u fen. Je vynikajícím zdrojem Omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA), které pozitivně ovlivňují mnoho metabolických pochodů v organismu. EPA kyselina má přírodní protizánětlivé účinky, DHA kyselina se podílí na výstavbě mozkových struktur a sítnice oka.

Bylo i vědecky prokázáno, že lososový olej dokáže zvířata držet v dobré náladě a chránit je před depresí - protože ano, i zvířata mohou trpět depresí a příčiny vzniku deprese jsou stejné jako u lidí - špatná situace doma (časté hádky, křik), velké změny (stěhování, změna prostředí), samota, nedostatek lásky a pozornosti.

34403

Vy budete krčit nos, mazlíčci se po něm ale mohou utlouct 

I když se to na první pohled (první přičichnutí) nemusí zdát, tak se ale opravdu jedná o velmi chutnou zvířecí pochoutku. Chovatelé lososový olej často dávají mazlíčkům jen tak na lžičku, někteří jej přimíchají do žrádla a jiní ho zase kapou do vodu. Způsob podávání je určitě na vás a vašem miláčkovi. My dáváme potřebnou dávku na lžičku (správné dávkování podle hmotnosti psa byste měli najít vždy na obalu výrobku) a můžeme říct, že se po tom pejsek může zbláznit.

Říká se, že pokud krmíte kvalitně, tak není třeba lososový olej už do jídelníčku zvlášť přidávat. I na našem e-shopu najdete granule, které samotný lososový olej již obsahují (např. některé produkty od značky Bewi).  My jsme ale lososový olej přidali i tak jako chutnou pochoutku a musíme říct, že se výsledky dostavily už během prvních dvou týdnů užívání!

3