Jak vidí kočka?

Kočky patří mezi zvířata s nejkrásnějšíma očima, ať už se jedná o výstavní čistokrevnou krásku, nebo obyčejnou domácí micku. A hezky s nimi umí docílit toho, co právě potřebují. Jejich velmi dobrý zrak je dědictvím po divokých předcích dnešních domácích mazlíčků, pro něž byla schopnost včas odhalit nebezpečí a také případnou kořist základním předpokladem přežití.

Kočičí oko

Abychom si mohli vysvětlit, jak kočka vidí, je třeba nejdřív popsat, jaké má kočka oči. Kočičí oko se od toho lidského dost podstatně liší. Shodují se v základních prvcích, lidské i kočičí oko má čočku, sítnici, duhovku, rohovku a sklivec. I kočičí oči jsou chráněny víčky. Základní rozdíl je ve tvaru zorniček. Lidé je mají kulaté, kočky zúžené, elipsovité. Kočkám to umožňuje daleko rychleji oči otvírat i zavírat. Sítnice u koček je daleko citlivější a zesiluje vizuální podněty. Navíc mají kočky mžurku, což slabá blanka ve vnitřním koutku oka. Pomáhá oko čistit od prachu, zvlhčovat ho a také chrání. Pokud je kočka v klidu a bezpečí a nespí, je mžurka obvykle neviditelná. Objevit se může, když kočku najednou probudíte, ale po chvíli se zatáhne.

Jak vidí?

Proti lidem kočky sice vidí skvěle, ale jen na kratší vzdálenost, jsou prostě krátkozraké. Cokoli za šesti metry už mají rozmazané. To je opět důsledek jejich divokého života, kdy lovily ve své blízkosti, a právě nejbližší okolí potřebovaly vidět nejlépe. Kočky jsou schopné všimnout si sebemenšího pohybu, takže jim neuteče myš ani hmyz. Divíte se, že vás vaše kočka radši pozoruje ze své vyhlídky nebo ze vzdáleného křesla, ale když ji hladíte, tak se na vás nedivá? Z několika metrů vás vidí dobře, úplně z blízka ale ne, to vás vnímá hlavně čichem a případně i dotykem.

Kočičí oko detail

Kočka a barvy

I když se kočičí hračky vyrábějí skoro ve stejném množství barev jako ty dětské, vidí kočka vůbec barevně? Na rozdíl od nás ale mají kočky problém s rozeznáváním barev, protože kočičí oko obsahuje daleko menší počet čípků, které jsou klíčem k rozeznávání barev. Mají jiné vnímaní barev než lidé, protože nevidí červenou barvu. Jejich barevné spektrum je na světle v odstínech zelené, modré a fialové, ale to jim v životě vůbec nepřekáží.

Jak kočka vidí, když je tma

Když se setmí, je to s barvami ještě horší, kočka vidí jen odstíny šedé, ale protože má mnohem více tyčinek, tak je její šedé spektrum daleko bohatší. Právě specifická stavba kočičího oka může za to, jak vidí kočka ve tmě. Kočičí oči jsou schopné vstřebat mnohem více světla, takže kočkám stačí až šestkrát méně světle než nám k tomu, aby se ve svém okolí dobře orientovaly. Pro kočičí sítnici je zásadní také membrána, která světlo pod ní odráží podobně jako zrcadlo. A díky tomu kočkám ve tmě nádherně září jako drahokamy.