Jak poznat, že je pes nemocný?

Není nic horšího, než když onemocní někdo, kdo vám není schopen popsat, co konkrétně ho trápí. To jistě potvrdí nejen každý rodič, ale také majitel domácího mazlíčka. Víte třeba, jak se pozná nemocný pes, abyste byli schopni jeho problém včas začít řešit? Pokud máte pejska už dlouho, jistě poznáte, kdy není ve své kůži, ale ve chvíli, kdy máte psa krátce a jeho signály ještě neumíte přesně rozeznat, to může být problém.

Nejčastější příznaky nemoci u psů

To, že je pes nemocný se projevuje nejčastěji těmito příznaky:

  • nechutenství
  • odmítání vody
  • změny vzhledu
  • zvýšená teplota
  • změny chování

Nežere a nepije

To, že pes přestane žrát, nemusí ještě být znakem vážné nemoci, někdy si pes jen potřebuje dát dietku, protože se necítí dobře, nebo sežral něco, co mu nesedlo. To s nimi máme stejné. Ale pokud nechutenství trvá už druhý a další den, případně je doprovázeno i dalšími symptomy, zřejmě už o zdravotní problém jde. Ještě horší je, když pes odmítá pít. Je-li pes dehydrovaný, je to vážné a je třeba jít okamžitě k veterináři.

Unavený pes nemusí být hned nemocný

Změna vzhledu psa

Nemoc se může projevit v očích, třeba nějakým výtokem, či změnou barvy spojivek. Změnit se může také barva dásní, ale to neplatí o všech psích plemenech. Změnit se může také postoj těla. Důležité je, abyste psa podrobně kontrolovaly i dotykem, když se s ním mazlíte nebo si hrajete. Někdy objevíte nějaký výrůstek, bouli, ranku na kůži jako příznaky nemoci, kterou váš pes teprve začíná trpět. Na začátku se většina chorob dá jednoduše léčit, ale zanedbané příznaky někdy řešení nemají. Proto svého psa pravidelně kontrolujte očima i rukama. Pozor také na klíšťata.

Teplota

Stejně jako u lidí také u zvířat znamená zvýšená teplota, že tělo bojuje s nějakým zánětem. Ale nezapomínejte, že standardně mají psi vyšší teplotu než lidé. Než začnete panikařit, zjistěte si, jaká teplota je normální pro váš druh psa. Obvykle je to o stupeň až dva více než je teplota vaše.

Když se chová jinak

Pes se někdy snaží dát najevo, že je něco špatně, i změnou svého chování, třeba tím, že vás nechci nechat odejít, usilovně štěká, spí více než dřív, nemá zájem o hraní, ale také značkováním v bytě a dalšími signály, které u něj běžně neznáte. Krátký výkyv nemusí znamenat nic, ale pokud to trvá už několik dní, asi by bylo dobré se pro jistotu zastavit u veterináře, nebo se aspoň poradit s nějakým zkušeným chovatelem.

Další příznaky

Škála příznaků různých onemocnění je samozřejmě mnohem širší. Pes může také mít problémy se stolicí, ať se jedná o průjem, nebo naopak zácpu. Ve stolici se také může objevit krev. Pes může nadměrně slinit, nebo mít nějaký výtok z očí, čumáku apod. Stejně jako u lidí také u pejsků se mohou objevit i otoky, nebo se změní stav srsti. Prostě všechno, co není obvyklé, může, ale nemusí být znakem nemoci. Změny se mohou projevit i na kůži v podobě ekzémů nebo vyrážky a hodně může prozradit i dech pejska.

Vážná onemocní psů

Pro každého psa jsou zásadní zdravé zuby. Bez nich nemůže pořádně žrát, proto je třeba dbát o to, aby je pes měl čisté a zuby i dásně zdravé. Závažné jsou také příznaky nemoci srdce, když jimi trpí pes. Typická srdeční choroby se liší podle velikosti psů. Zatímco malá plemena nejčastěji postihuje onemocnění srdečních chlopní, u velkých plemen se jedná o záněty srdečního svalu. Problémem mohou být také parazité, proto je dobré psa pravidelně odčervovat. Problémy mohou být také s pohybovým aparátem, a to jiné u malých, jiné u velkých plemen. Pozor hlavně na psy z tzv. množíren, které mohou mít celou řadu vážných zdravotních potíží.