Jak se starat o morče?

Morčátko patří mezi nejpopulárnější domácí mazlíčky u nás, častěji se chovají jen kočky a psi. Často si je pořizují děti, protože péče o morče je jednoduchá, výbava pro něj není nijak drahá a společenské morče se rychle stane miláčkem celé rodiny.

Morče není jen jedno, nejčastěji u nás chované druhy jsou jak dlouhosrsté (například Peruánec, Merino, Alpaka), tak krátkosrsté (hladké morče, crested, rozeta teddy), ale chovají se i bezsrstá plemena, třeba skinny morče, a morčata saténová. Existují dokonce i čistokrevná morčata s průkazem původu, která jsou samozřejmě mnohem dražší než běžná morčata a chovat je mohou jen registrovaní chovatelé. Ale pro běžný domácí chov, kdy máte morče hlavně pro radost, se registrovat nepotřebujete.

Místo pro morče

Abyste měli doma spokojené morče, musíte mu nejen pořídit vhodnou klec, ale také ji umístit na správné místo. Klec by měla mít pevné dno, protože drátěná mřížka by ho mohla poranit. Navíc morče produkuje skutečně hodně bobků, takže byste stejně museli pod klecí něco mít.

Připravte se na pravidelnou výměnu podestýlky a čištění klece, minimálně dvakrát týdně. Pozor, bezsrsté druhy potřebují speciální podestýlku, o ostrá stébla by se mohly zranit. Čím větší bude klec, tím lépe, protože morče potřebuje několik zón – klidovou, pro zábavu, pro stravu, pro vyměšování… Pozor na pevné dno, nemělo by mít příliš vysoké plastové bočnice, aby morče mělo šanci pozorovat své okolí.

V kleci chodí morčátko čůrat na jedno místo. Tam je dobré umístit WC s vysokým okrajem. Jsou to skokani, nebojte se, že by tam nevylezli. Doporučuje se okraj vysoký aspoň 7 cm. Chováte-li dvě morčata, mělo by každé mít svůj vlastní záchod. I WC je třeba pravidelně čistit.

Morče potřebujeme mít vhodnou teplotu, nesmí být v průvanu ani na přímém slunci a dobře mu nedělá ani prudká změna teploty. Co je pro něj velmi důležité je společnost, takže by klec měla být v místnosti, kde se rodina často vyskytuje. Nezapomínejte ani na výběh pro morče, protože bez pohybu začne tloustnout, a to mu nebude dělat dobře.

Morčata baští nakrájenou mrkev

Morče potřebuje zábavu

Jako společenský tvor má morče rádo i společnost svého druhu. Dvě holky spolu vyjdou většinou dobře, ale beznadějné to není ani u samečků v případě, že spolu vyrůstají od mláďat. Samotné morče chovejte jen v případě, že máte čas se mu každodenně věnovat.

Morče potřebuje své hry, ale také úkryt, kde se bude cítit bezpečně. Doporučuje se pořídit mu do klece dřevěný domeček s rovnou střechou, která mu bude sloužit jako pozorovatelna. Do dřeva se může sem tam zahryznout, což mu udělá dobře. Miluje také prolézačky, tunely, kolotoče, houpačky a další hračky, protože je zvědavé a rádo objevuje svět kolem. Zabavíte ho také míčkem s potravou, ideálně, když v něm něco chrastí a morče tak provokuje k hraní.

Jak krmit morče

Každé morče potřebuje mít přístup k vodě, ale vhodnější je napáječka než miska. Vodu v ní pravidelně měňte, aby byla pořád čerstvá. Základní strava pro morče je seno a také granule. Pro seno se doporučují malé jesličky na stěně klece, z nichž si morče může stébla vytahovat. Alternativou je zavěšená koule třeba z provázků. Granule se obvykle dávají do misky, ale není vhodná plastová, tu by morče snadno převrhlo. Lepší je něco těžkého, třeba kamenina. V létě je vhodné doplnit stravu i čerstvou a čistou trávu, případně listovou zeleninu.

Jinak už toho morče moc nepotřebuje, jen občas zastřihnout drápky. Koupání není nutné a pokud ano, tak asi jednou za dva měsíce a morče je pak potřeba dokonale vysušit.