Jak vyrobit kurník?

Současná situace se stále se zvyšujícími náklady na potraviny přivádí mnoho lidí ke snaze vypěstovat si vlastní zeleninu i ovoce, a dokonce i mít svoje domácí vajíčka. Ale aby to šlo, je třeba pořídit vlastní kurník pro slepice. Ten si sice můžete koupit hotový, ale podle velikosti a typu to může znamenat investici ve výši jednotek i desítek tisíc korun. Kurník pro slepice lze ale vyrobit i svépomocí a my vám poradíme, jak.

Velikost a místo

To, jak velký kurník pro slepice budete potřebovat, závisí na počtu slepiček, které chcete chovat. A nesmíte zapomenout, že kurník pro slepice musí být s výběhem, ve kterém si budou moci hrabat, hledat dobroty a také se hýbat. Jen slepice s dostatkem životního prostoru budou spokojené a budou dobře snášet. Čím víc místa uvnitř i ve výběhu, tím lépe. Níže uvádíme skutečné minimum.

Velikost potřebného prostoru se liší podle plemene slepic, ale jako minimum se uvádí pro kurník 120 cm2 podlahové plochy. Pokud tedy chcete kurník pro 4 slepice, měl by mít alespoň 480 cm2. U výběhu se doporučuje počítat s plochou minimálně 300 cm2 na jednu slepici. Máte-li možnost si místo vybrat, zvolte plochu, která je alespoň částečně zastíněná, jinak budete muset vyrobit nějaké přístřešky, do nichž se v létě budou moci slípky schovat před sluníčkem. 

Slepice vykukuje z kurníku

Materiál a typ

Než začnete vlastní výroba, promyslete si, zda budete chtít kurník pro slepice jen ze dřeva, zděný, nebo kombinovaný, tedy se zděnou podezdívkou a dřevěným vrškem. Kurník může být buď až na zem, nebo na nožičkách, takže slepice budou mít přirozený úkryt pod ním.

Všechny varianty jsou možné. Nejjednodušší je zřejmě dřevěný domeček, ať už zvolíte klasická prkna, nebo dřevotřískové desky. Pokud pod dřevěný domeček přidáte i kolečka, můžete si pořídit pojízdný kurník pro slepice. Jen myslete i na možnost ho řádně ukotvit na místě, aby se nehýbal i ve chvíli, kdy nechcete.

Na výběr máte také u osvětlení, které je pro kvalitní snášku nezbytné. Buď může být přímo v kurníku okno, ideálně směrované na sever, nebo můžete v kurníku instalovat umělé osvětlení s teplým denním světlem a časovačem. Pokud zvolíte okno, tak jeho velikost by měla být asi 20 až 25 % podlahové plochy.

Časovač můžete využít také u dvířek. Pokud se vám nechce každý den vstávat kvůli jejich otevření a večer myslet na jejich zavření, otvírání a zavírání si naprogramujte. Nesmíte zapomenout ani na větrací otvory. Ty by měly být kvůli cirkulaci vzduchu alespoň dva, jeden u podlahy, druhý u stropu. A k tomu ještě jedny větší dveře, případně jedna z menších stran na pantech, aby se do kurníku dalo snadno vejít a uklidit tam.

Vnitřní vybavení

V každém kurníku musí být hřady, tedy dřevěné tyče, na kterých slepice sedí a spí. Protože pod hřady bude pravděpodobně hodně trusu, je dobré mít k tomuto místu snadný přístup. Někteří chovatele mají proto pod kurníkem výsuvný box, který se snadno vyjme, vysype a zase nasune zpět.  Dále je třeba mít uvnitř a pokud možno v co nejklidnějším koutě místa pro snášení neboli kukaně s podestýlkou ze sena či slámy.

Pozor, nezapomeňte, že se k nim musíte dostat pro vajíčka. Někdo je dělá výklopné, jiný má u kukaní zvláštní dvířka. Pokud jde o podestýlku ve zbytku kurníku, v teplých měsících není třeba. Podlaha se pak snáze uklízí, ale přes zimu bude podestýlka tvořit izolační vrstvu, takže je vhodná. Nezapomeňte ani na vhodný žebříček, tedy prkno s příčnými stupni, aby se slepicím lépe chodilo dovnitř i ven. Nezapomeňte, že všechny dvířka a výklopné díly musí být dobře zabezpečena, aby se do kurníku nedostala kuna, liška či jiný predátor.