Jak na odchov kuřat?

Máte doma slepice a chcete mít i vlastní kuřata, nebo o chovu slepic teprve uvažujete a chcete si je vychovat sami od prvních dní? Odchov kuřat není nijak složitý a zvládne ho i začínající chovatel. Jen je třeba dodržovat určitá pravidla, která si shrneme v tomto článku. Na výběr máte buď odchov kuřat pod kvočnou, nebo odchov kuřat z líhně.

Odchov kuřat pod kvočnou

Podobně jako jinde v přírodě, také u slepic je odchov v blízkosti kvočny daleko přirozenější, kuřata budou dobře prospívat a porostou. Navíc vám slepice díky svým přirozeným instinktům s odchovem sama pomůže. Důležitý je výběr správného plemene. Pro domácí odchov kuřat chovatelé doporučují těžká nebo středně těžká plemena, která mají sklon ke kvokání. Je jedno, jaké plemeno chcete odchovat, kvočna se postará o vejce, která bude mít v hnízdě, nejen o svá vlastní. Když začne slepice kvokat v jarním období, je čas na odchov. Kolik vajec do hnízda dát závisí samozřejmě na tom, jak je kvočna velká a kolik vajec bezpečně zakryje svým prachovým peřím.

Velkochov kuřat

Hnízdo by mělo být na klidném místě a před nasazením čisté a zbavené parazitů. Než nasadíte skutečná vejce, musíte kvočnu nejdříve posadit na falešná, tzv. podkladky. Usaďte ji tam vždy večer. První dny vydrží sedět jen pár hodin, musíte počkat, až na podkladcích bude sedět celou noc i den a pak teprve můžete podkladky vyměnit za skutečnou násadu.

O vše další se kvočna postará sama. Vy musíte jen kontrolovat, zda se náhodou některé vejce nerozbilo, případně vyměnit podestýlku za čerstvou. Také umožněte kvočně na pár minut denně odpočinek a pohodlné obsloužení u pítka a krmítka, které by mělo sice být hned u hnízda, ale stejně je pro ni pohodlnější se nakrmit bez péče o vejce. Taky se ráda vyprázdní. Pak se na hnízdo buď sama vrátí, nebo jí k němu odneste.

Odchov kuřat bez kvočny

Vejce potřebují dostatek tepla a když jim je nemůže dát kvočna, musíte to zařídit jinak. Ne vždy se povede najít dostatečně trpělivou slepici, ale dnes už ji lze nahradit umělou líhní. Těch existuje řada druhů na různé počty vajec, ale pro domácí odchov stačí některá z menších. Umělá líheň včetně prosvěcovačky na 7 vajec můžete pořídit už od několika set korun. Některé líhně jsou zcela automatické, některé potřebují větší obsluhu.

Ve chvíli, kdy se kuřátka narodí, budete potřebovat další zařízení, a to odchovnu kuřat neboli umělou kvočnu. Toto zařízení je pro kuřátka zdrojem tepla a světla, některá mají integrována i krmítka a napáječky.  Prvních 4 až 5 týdnů potřebují kuřata neustálý zdroj tepla, protože jejich schopnost tělesné regulace teploty se teprve vyvíjí. Začíná se na teplotě kolem 33 °C a postupně se snižuje až na cca 20 °C. To je samozřejmě průměr. Musíte sledovat kuřátka. Jsou-li pořád u sebe a u zdroje tepla, je jim chladno. Pokud naopak od zdroje tepla utíkají, je jim příliš teplo.

Nastavitelný by měl být i zdroj světla, protože světlo je důležité pro správný vývoj. Po vyklubání by měla mít kuřata aspoň 4 dny rozsvíceno nonstop. Pak by se mělo začít svícení zkracovat tak, aby se po měsíci a půl dostala doba svícení na cca 8 hodin denně. Krmení je nutné od druhého dne života, existují na to speciální krmné směsi, doplněné případně i o minerály a vitamíny. K pití je nejvhodnější čistá voda, ale pozor, nesmí být studená, ale spíše vlažná. Doporučuje se teplota kolem 20 °C.