Jak poznat, že je kočka těhotná?

Kočky patří k nejoblíbenějším domácím mazlíčkům, ale ne každý majitel se v péči o kočky dokonale vyzná. Může se tak stát, že ani nepozná březost kočky, pokud svou kočičku nenechal vykastrovat a pouští ji ven. Kastrování je jedinou skutečnou prevencí, protože k tomu, aby byla koťátka na cestě, stačí jen chvilka. Samozřejmě jiné je to u čistokrevných koček s průkazem původu, kdy je příchod potomků pečlivě plánován a tato vzácná a drahá zvířata jsou pečlivě sledována. Ale i běžný majitel kočky od sousedů nebo z útulku by měl vědět, jaké jsou příznaky pro kočičí březost, aby nebyl zaskočen. Udat koťata totiž není vždycky jednoduché.

Jak je to s koťaty u koček?

Březost u koček může přijít velmi brzo. Čekat koťátka může i kočička, kterou vlastně považujeme za odrostlé kotě. Uvádí se, že březost se může dostavit u kočičky, které je pouhých šest měsíců. Kastrovat lze kočky už od 4 měsíců. Čím mladší kočka je, tím snadněji se u ní březost dostaví. Říje trvá týden až 10 dní, a to hlavně na jaře a v létě, ale může to být i v dalších měsících a během roku opakovaně. Samozřejmě u každé kočky se může říje projevovat trochu jinak, ale nejčastěji kočky hodně mňoukají a jsou velmi mazlivé.

Březí kočka

Jaké jsou tedy hlavní příznaky březosti?

Průměrná březost kočky trvá 58 až 67 dní. Také její příznaky se mohou u jednotlivých kočiček lišit, ostatně to máme my lidé s kočkami podobné. Kočka domácí projevuje svou březost nejčastěji těmito příznaky:

  • ranní nevolnost
  • změna tvaru a barvy bradavek
  • postupně i zvyšování hmotnosti
  • změna tvaru těla
  • změna chování

Ranní nevolnosti provázejí také u koček hlavně první týdny březosti, které stejně jako u žen mohou projevovat nechutenstvím a zvracením. Pokud je to sem tam, nevadí, ale příliš časté zvracení byste měli konzultovat s veterinářem. Asi měsíc po zabřednutí se bradavky u kočičky zvětší a změní barvu na růžovou až červenou. Někdy je to doprovázeno také drobným mléčným výtokem.

Březost znamená také vyšší příjem potravy a méně pohybu. Hodně koček vydrží spát většinu dne, ale během březosti to může být doprovázeno i odpočinkem v době mezi spaním. Kočička bude postupně přibírat na váze a poroste jí břicho. Pozor, to bude hodně citlivé. Žádným velkým hlazením bříška tak své kočce neprospějete. Změna tvaru břicha se projeví zhruba v polovině březosti. Celkově může kočka přibrat až 2 kg hmotnosti. Závisí samozřejmě na druhu kočky, její fyzické kondici i počtu očekáváných koťat.

Větší odpočinek ale neznamená, že se nebude hýbat vůbec. V prvních týdnech bude naopak velmi hravá a nebude se bát ani sportovních výkonů, ale to se bude měnit s rostoucí váhou. Březost ale doprovází i jiné změny chování. Asi jako příprava na mateřství se u koček projevuje větší touha se mazlit a urvat si pro sebe co nejvíce pozornosti. Té se může dožadovat i tím, že přede více, než je u ní obvyklé. Někdy se začne předčasně chovat jako matka a pečuje o oblíbenou hračku, jako by to bylo kotě.

Signály příchodu koťat

Zhruba po 2 měsících začne být kočička nervózní a neustále se snaží budovat si hnízda. Ta můžete objevit i na velmi nepravděpodobných místech – od zásuvek s prádlem až po vaši vlastní postel. Předejte tomu tak, že jí nabídnete hotové hnízdo, nebo lépe hned několik na výběr. Nejlépe se osvědčují krabice, které měkce vystelete, ideálně papírovými vrstvami, aby měla kočka co cupovat, pokud by ji to uklidňovalo.

Co je to falešná březost?

Falešná březost u koček je stav, kdy si kočka myslí, že je březí, ale žádná koťata nečeká. U koček je to poměrně vzácné. Projeví se u ní příznaky březosti, může dokonce přibrat na váze a chovat se jako matka, ale falešná březost trvá jen polovinu času běžné březosti a obvykle skončí další říjí. Tím také zmizí všechny předchozí příznaky.