Jak natáhnout past na myši?

Myši ve sklepě, na půdě nebo dokonce v bytě nejsou nic, co by jakýkoli člověk vítal. Jednou z nejoblíbenějších cest, jak se jich zbavit, jsou pasti na myši. Ale aby past na myši správně fungovala, nestačí ji jen umístit na správné místo, ale také správně připravit, případně natáhnout. A pro to je u každého druhu pastičky na myši potřeba něco jiného.

Asi všichni už viděli klasickou dřevěnou pastičku s kovovým rámem a pružinou. Hodí se zejména do suchých prostor, ale její nevýhodou je poněkud nebezpečné natahování pružiny, které může snadno skončit úrazem. A upřímně řečeno – komu se chce v případě úspěchu vyprošťovat mrtvolu myši s rizikem, že se u toho zraní? Alternativní variantou, která se také natahuje a můžete ji umístit i do vlhka, je plastová pastička, která je také vybavena pružinou a plastové tělo pasti má podobu čelistí, mezi něž se umisťuje návnada.

Protože snaha vyhnout se kontaktu s mrtvým hlodavcem převažuje u mnoha uživatelů, existují také pasti, kde se s chyceným zvířetem nemusí vůbec přijít do kontaktu. Případně to může být takzvaná živolovná past na myši, která myš sice chytí, ale neusmrtí. Můžete si ji dokonce snadno vyrobit sami doma, budete k tomu potřebovat PET lahev, špejle, provázek, gumičky a kancelářskou sponku a trochu šikovnosti. Video návody, jak vyrobit past na myši z PET lahve, najdete na internetu. Můžete si ji také koupit, protože humánní je také domečková past na myši. Ta má buď podobu jakéhosi obráceného kovového cedníku a někdy se označuje také jako košíčková, nebo kovové krabice. Cenově je trochu dražší než dřevěné nebo plastové pastičky (cca 100 až 300 Kč). Domečková past může chytit až 20 živých myší, které lze pak vypustit třeba na poli nebo v lese.

Poradíme Vám, jak správně natáhnout past na myši

Jinou variantou je elektrická past na myši (někdy také elektronická past na myši), která nejen myši, ale také krysy a potkany zabíjí vysokonapěťovým elektrickým výbojem. Její nevýhodou je poněkud vyšší cena (od cca 700 Kč výše). Do větších prostor jako jsou třeba sklady se hodí také lepící past na myši (někteří výrobci ji označují jako lepovou past). Jedná se o papírovou destičku s lepkavým povrchem, z nějž myš nedokáže utéct. Prodávají se v baleních po desítkách kusů.

Bez ohledu na to, jakou si vyberete, každá past na myši má svůj návod, který je třeba dodržovat. Pokud se jedná o pastičky, které myši usmrcují, ale u živolovných pastí vždy při manipulaci s pastí používejte ochranné rukavice. Nezapomínejte, že hlodavci včetně myší mohou přenášet různé choroby, takže nikdy byste se neměli živé ani mrtvé myši dotýkat rukou bez rukavic. Pastičky je vhodné umisťovat spíše do rohů a podél stěn, kde jsou myši méně opatrné než při průchodu přes volný prostor místnosti. Než je rozmístíte, dáte do nich návnady a pasti natáhnete, měli byste vědět, kde se asi mohou myši po domě pohybovat. Napovědět vám může myší trus i zápach myšiny. Případně může zkusit návnadu bez pastiček. Kde zmizí, je vysoká pravděpodobnost výskytu hlodavců.

Ale nezapomínejte ani na prevenci. Jakékoli volně přístupné zbytky potravin jsou pro myši zbytečným lákadlem. Pevné obaly potravin, zahrazení přístupových tras do domu, případně použití odpuzovačů a plašičů může také pomoci.