Jak vyrobit ohrádku pro králíka?

Zakrslí, ale i větší králíci jsou v mnoha rodinách s dětmi populárními domácími mazlíčky. Ale i ti nejmenší králíčci potřebují mít dostatek prostoru pro svůj pohyb. Samozřejmě můžete nechat králíčka běhat volně po celém bytě, ale to má svá rizika nejen pro zdraví a život zvířátka samotného, ale také pro vybavení domácnosti. Králík může hryznout do elektrického kabelu pod proudem, nebo zničit jiné kabely v domácnosti. Při volném pohybu může sníst něco nevhodného, třeba okousat jedovaté květiny, vypít neuzavřený čisticí prostředek, zadusit se nějakým malým předmětem, nebo se prostě schovat tak, že ho budete hodiny marně hledat. A komu se chtělo uklízet bobky po celém domě? Lepší variantou pro bezpečný pohyb je tedy ohrádka pro králíka.

Ohrádka pro králíka do bytu je dostatečně velký a bezpečný prostor, kde se může pohybovat v bezpečí pro něj i pro vybavení domácnosti. Čím je králík větší, tím větší by měla být i jeho ohrádka. Doporučuje se minimálně 2 metry čtvereční. Je-li to trvale umístěné místo, kde králík tráví své dny i noci, mělo by mít několik zón, podobně jako lidská obydlí, tedy místo pro spaní a odpočinek, místo na krmení, prostor pro vykonání toalety a místo, kde si králíček může bezpečně hrát. Ať už je to dřevěná ohrádka pro králíka, nebo kombinace dřeva a pletiva, doporučuje se mít ohrádku vysokou alespoň jeden metr. Králíci umí skákat, takže nízká ohrádka je nezastaví.

Ne každý ale má na tak velkou ohrádku prostor. Alternativou tak je ohrádka skládací, kterou králíčkovi připravíte ve chvíli, kdy ho chcete nechat běhat, a složíte ji, když králíka uložíte do jeho klece. Zkuste to ale zařídit tak, aby králíček v kleci musel trávit, pokud možno, co nejkratší dobu, jinak se bude trápit. Jak na to? Můžete se inspirovat třeba dětskou dřevěnou ohrádkou, která vlastně funguje na podobném principu. Jedná se tedy o dřevěné díly s rámy a výplní z tyčoviny nebo síťoviny, které jsou spojeny dřevěnými nebo kovovými spojovacími prvky.

Stačí chvilka a králík může být fuč

Venkovní ohrádka pro králíka může být buď celosezónní, pak by měla být dostatečně pevná a obsahovat také zateplené místo na spaní se střechou chránící před deštěm. Pokud budete králíka nechávat po celý den i bez lidské přítomnosti, je vhodné mít sítí, nebo pletivem zakrytý i jeho horní část, aby se králík nestal obětí nějaké ptačího dravce či jiného predátora.

Takový výběh pro králíka na trávníku ale může být i jen pro krátkodobou zábavu s tím, že na noc ho budete brát domů. V takovém případě se dá ohrádka pro králíka pořídit celkem levně třeba z dřevěných přepravek na ovoce a zeleninu postavených na kratší stranu, které k sobě jednoduše svážete provázkem, nebo drátkem tak, aby jejich dna tvořila plot. Do bedniček na druhé straně ohrádky můžete umístit kameny nebo cihly, aby byla výběh stabilnější a neodfoukl ho vítr.