Čím krmit křečka?

U nás jsou často jako křečci označováni také křečíci. Mezi druhy, které se chovají v zajetí, se tak vedle křečka zlatého (syrského) řadí také křečík džungarský, křečík Robovského, křečík Cambellův a křečík čínský. Všechny tyto druhy patří mezi všežravce a pokud je chceme mít spokojené a zdravé, musí být krmení pro křečky dostatečně pestré a obsahovat nejen základní krmivo, ale také potřebné doplňky a pamlsky a samozřejmě také dostatek čisté vody.

Křeček na chov nepotřebuje žádné extra speciality. Základem krmení pro křečka jsou obiloviny a zrniny. K nim patří pšenice, ječmen, oves, kukuřice, čirok, světlice barvířská (kardi), případně i žito, pohanka a konopné semínko. Součástí krmné směsi může dále být také lisovaný hrách, mungo fazole, ovesné vločky a v omezené míře také slunečnice.

Aby byla strava pestrá, je vhodné ji doplňovat také o čerstvou zeleninu a ovoce, případně živočišné bílkoviny. Ale vždy se jedná jen o doplněk základní stravy a nesmí se to přehánět s množstvím, aby křeček nebo křečík příliš netloustnul. Proto taky nepřekračujte doporučené dávkování. U základní krmné směsi postačí pro křečka, který je větší, polévková lžíce na dva dny, menším křečíkům na stejnou dobu postačí lžička čajová. Například křečík džungarský a jeho potrava tak nemusí být problémem ani pro začínajícího chovatele. Pokud jde o tekutiny, křečík potřebuje 15 až 25 ml  a křeček 30 až 40 ml vody denně. Ideální jsou pítka. 

Ne všechny druhy zeleniny se ale pro křečky hodí. Vhodná je například brokolice, celer, cuketa, červená řepa, hrášek, kedluben, květák, mrkev, okurka, paprika (pouze nepálivé druhy), petržel, rajské jablíčko a zelí, naopak nevhodná je cibule a pórek. Musí být umytá, ale nesmí být zapařená a v žádném případě plesnivá či jinak poškozená. Hodně lidí se ptá, zda může křeček meloun? I když se to často plete, i melouny patří mezi zeleninu a pro křečky vhodné jsou.

Poradíme vám jak správně krmit křečka

Ovoce obsahuje více cukru, takže bychom ho křečků i křečíkům měli dopřávat jen občas jako pamlsek. Doporučuje se banán, broskev, godži (kustovnice čínská), hroznové víno, hruška, jablko, případně lesní plody. Určitě byste křečkovi neměli dávat citrusy a kokos. Ovoce i zelenina by měly mít pokojovou teplotu, takže není vhodné krmit křečky čímkoli přímo z lednice.

Ze zdrojů bílkovin se doporučuje uvařené maso z kuřete nebo ryby, vařené vajíčko, červy, jogurt a tvaroh. Křečkovi může chutnat také krmení pro kočky a pejsky, a to jak granule, tak masové kapsičky. Ve snaze svým miláčkům přilepšit, kupují někteří chovatelé různé pamlsky. Ty ale bývají obvykle příliš sladké, zejména, když obsahují med. Nevhodné jsou i lidské pamlsky, takže otázka, zda může křeček piškoty, čokoládu, salám nebo kořeněné chipsy je zcela zbytečná. Nic z toho byste jim dávat neměli. 

Místo toho byste jim mohli dopřát čerstvé, případně sušené byliny, například listy jahodníku, jitrocel, mátu, pampelišku, šťovík, vojtěšku, nebo žebříček. K obrušování chrupu se hodí také větvičky z břízy, jilmu, lísky, ovocných stromů či vrby.