Jak krmit slepice?

Chovat slepice není zas tak složité, ale o tom, čím je krmit, je třeba přemýšlet. Jiné trávení a nároky mají slepičky adoptované z velkochovu, jiné slepice koupené od malochovatele anebo přivezené ze dvora od babičky. Každý úspěšný chovatel drůbeže má své vlastní recepty, jak na to. Ale zda to bude vyhovovat právě vašemu hejnu, je otázka. Nejlépe je to vyzkoušet a najít takové složení krmiva, které bude slepicím chutnat, nebudou se vzájemně napadat, a hlavně budou snášet kvalitní a skvěle chutnající vejce.

Máte v podstatě dvě základní možnosti, jak krmit. Buď si koupíte hotovou krmnou směs určenou pro váš typ a věkovou skupinu slepic či kuřat, nebo si ji budete připravovat sami doma. U průmyslově vyráběných krmných směsí směs obsahuje již nastavený optimální poměr vitamínů, vlákniny, bílkovin a minerálů. Pokud si směs děláte doma, musíte se postarat, aby obsahovala vše, co je potřeba.

Krmivo pro slepice může mít podobu suché směsi, granulí, nebo šrotu. Poslední varianta je pro slepice nejlépe stravitelná, protože šrot obsahuje jednotlivé složky rozdrcené. Doma vyráběný šrot by měl mít správný poměr jednotlivých živin, včetně dostatku bílkovin a vápníku. Jeho dobrým zdrojem jsou například rozdrcené skořápky od vajec. Kvalita se stále zvyšuje, dnes se dají běžně koupit krmné směsi v bio kvalitě, nebo krmivo pro slepice bez GMO (geneticky modifikované organismy). Pozor také na věk. Kuřatům jsou určeny jiné krmné směsi než dospělým slepicím, zejména pokud jde o obsah bílkovin a vápníku.

K chovu slepic se dnes lidé zase rádi vracejí

Hotové krmné směsi už obsahují vše potřebné, ale pro slepice to může být trochu nudné krmení. Určitě zužitkujete rostlinné zbytky. Pokud si pěstujete doma salát, je skvělé spodní listy, které bývají od hlíny, odtrhnout a hodit slepicím. Chutná jim i nať z mrkve, případně posekaná tráva, kopřivy, bylinky apod. Ale pozor, nikdy by se nemělo jednat o chemicky ošetřené rostliny. Také některé příliš aromatické druhy zeleniny, třeba česnek, by mohly mít negativní vliv třeba na chuť snesených vajec

Někteří chovatelé přistupují ke krmení doslova vědecky a krmné dávky jim odměřují. Používají například dávkovač krmiva pro slepice, nebo se striktně dodržují doporučení o velikosti krmné dávky uvedené na obalech hotových směsí. V případě, že slepice chováte venku a mají možnost hrabat, nehrozí, že by se přežíraly. Sezobou jen to, co potřebují. Ale při nedostatku pohybu může i u slepic hrozit nadváha, což může mít vliv nejen na kvalitu jejich masa, ale také na jejich zdraví a nosnost. Nesmíte to ale přehánět s pamlsky, které stejně jako lidé, umí konzumovat ve velkém množství. Ideální je, když si mohou vyhrabat nějaké lahůdky ze země. V chladném období roku potřebují slepice více krmiva než v létě. Ale když mrzne, nepomůže ani to a slepice přestávají snášet.

Měli byste svým slepicím věnovat i trochu času a zkontrolovat, jestli nějaká z nich není příliš sobecká a nebrání ostatním se dostatečně nakrmit. Řešením může být více krmítek, aby se o krmivo nezačaly prát. Vždy také záleží na tom, zda mají možnost hrabat. Pokud ne, musíte jim dodávat také grit, který pomáhá ptákům rozmělňovat stravu v žaludku.

Dávejte také pozor na správné skladování krmiva. Musí být v suchu a měli byste ho také chránit před hlodavci. Slepice nikdy nesmí dostat nic plesnivého. Můžete jim ale přidat třeba tvaroh, bílý jogurt, hmyz, nebo slimáky ze zahrádky. Každá slepice by měla také vypít asi čtvrt litru vody za den, pokud je horko, tak víc.