Čím krmit králíky?

Králičí maso je dobré a zdravé. Navíc je v současnosti chov králíků jednou z možností, jak ušetřit na stále rostoucích cenách masa. Ale řada lidí miluje králíky i jako domácí mazlíčky. Ať už je důvodem pro jejich chov cokoli, vždy musíte dbát na to, aby měli dostatečně pestré a kvalitní krmivo.

Základní krmivo, které miluje každý králík, je seno. A ví, proč. Seno je dobré pro trávicí soustavu i chrup králíka, ale musí se jednat o seno kvalitní. To by mělo být nejen opravdu dobře vyschlé, ale mělo by také vonět. Pokud si ho sušíte sami, tak klidně i s podílem bylin, jen pozor na ty jedovaté. Jakmile seno zapáchá, je něco špatně. Seno byste měli králíkovi dávat každý den, protože právě senem si ubrušuje zuby. Někdy se můžete dočíst, že na to potřebuje tvrdé pečivo, ale seno úplně postačí.

Další složkou králičí stravy je tzv. základní krmivo z obilovin, které může být buď směsí, nebo monokomponentní. Směs obsahuje různé kousky, z nichž ale ne všechno musí vašemu králíkovi chutnat. Pokud chcete, aby dostával potravinu se všemi složkami, zvolte monokomponentní pelety nebo granule. Jejich výhodou je, že v každém kousku je stejné složení krmiva.

Králík je oblíbené domácí zvířatko

Hledáte-li kvalitu, dívejte se na obsah tuku v krmení, které konzumuje váš králík. Ten by neměl překročit 3 %, je-li ho ještě méně, je to jen dobře. Zato vlákniny by mělo být v krmivu minimálně 15 %, ale klidně i více. Podobné množství by mělo být i bílkovinné složky, ale bez živočišné moučky a sušeného mléka. Pozor na semena olejnin, příliš mnoho vápníku a také cukr v ovoci, které v krmných přípravcích bývá sušené. S granulemi by se to nemělo přehánět, aby králíci příliš netloustli. Ale existují i králíci, kteří budou granulované krmivo odmítat. V takovém případě můžete zkusit ovesné vločky, ale nesmí se to přehánět s množstvím.

V létě se králíkům dává také zelená tráva a jako pamlsek i některé druhy zeleniny a ovoce. Zapomeňte na exotiku, nejlepší je zelenina ze zahrádky, jako je třeba mrkev, okurky, květák, petržel, salát, cuketa, nebo nať ředkviček. Pokud králík odmítá granule, dávejte zeleniny více. Z ovoce je nejlepší jablko, které můžete buď nastrouhat, nebo nakrájet na kousky, ale bez semínek. Ale na jednoho králíka by nemělo připadnout víc než zhruba čtvrtina malého jablka, případně kousek hrušky, ale maximálně dvakrát týdně. Chutnají jim také jahody, borůvky, maliny, ostružiny a brusinky (ne sušené). Nevhodné jsou citrusy i banány a zcela zakázané je pro králíky avokádo.

K pití se králíkům dává voda, která by měla mít pokojovou teplotu a být čistá. Měnit by se tak měla denně. Nezapomínejte také pravidelně čistit pítko.

Podobná pravidla platí také pro krmení, které konzumuje zakrslý králík, jen je ho samozřejmě méně. I u nich je hlavní složkou stravy seno a vhodná je také zelenina zhruba od konce 2. měsíce života, granule jsou jen doplňkem. Pozor na směsi a jejich obsah. Nikdy nedávejte směsi s obsahem antibiotik, ani živočišných složek.