Jak kočka projevuje lásku k vám?

Že kočka není pes, ví asi každý. Ale ne každý je připraven na leckdy specifické projevy lásky své kočky, zatímco většina psů reaguje podobně a svou smečku miluje doslova bezmezně. Také kočky mohou mít své lidi doopravdy rády, ale ne vždy to dávají najevo pro lidi pochopitelným způsobem. A ještě ke všemu je každá kočka skutečný originál, včetně svých reakcí na okolí. Pozorujte svou kočku, její výraz, pohyby i zvuky a časem určitě porozumíte, jaké má právě vaše kočka chování.

Prvním znakem náklonosti je snaha být s vámi. Kočka nemusí právě sedět u vás na klíně, ale stačí, když, je tam, kde jste vy. Chce vám prostě být na blízku, což by nedělala, kdyby vás neměla ráda. Některé kočky potřebují bližší kontakt, ale stačí jim jen letmý dotek, nebo poloha v dosahu ruky, která může pohladit. Jiné se usadí u svého majitele přímo – třeba na opěradle jeho křesla, za hlavou nebo v nohou na gauči či v posteli, případně rovnou po boku svého lidského souputníka.

Když se kočka otírá o nábytek, stěny, nohy člověka a další předměty, tak si značkuje své teritorium. Dává najevo, že tohle je její a cítí se tu dobře. Na všem totiž zanechává svůj specifický pachový otisk. Majetnické jsou zejména doteky hlavou, otíráním či údery hlavou o člověka sděluje kočka, že tahle osoba je prostě její.

Důležitým způsobem, jak kočka projevuje své rozpoložení, je ocas. Pokud je vzpřímený, případně se pohybuje sem tam ve vzpřímené poloze, je před vámi spokojená kočka. Ve chvíli, kdy se rozhodne omotat svůj ocásek kolem vaší končetiny, ukazuje, že vás má opravdu ráda. Máchání ocasem sem tam spolu s naježenou srstí a případně i takzvaným kočičím hřbetem naopak znamená, že kočka se necítí bezpečně a může vás v takovém případě i napadnout.

Kočky se důkladně myjí olizováním a teprve když začnou pečovat i o vaši hygienu, jste skutečně jejich rodinou. Někdy je ale komplikované to vydržet. Už vám kočka někdy olizovala třeba bosá chodidla? Strašně to lechtá.

 Specifické projevy kočičí lásky

Někdy se i v láskyplném vztahu se svou kočkou můžete dočkat kousanců. Pokud se ptáte, proč mě kočka kouše,záleží na tom, o jaké kousnutí se jedná. Pokud kočka kouše opatrně a jemně, v podstatě vás zoubky jen tak šimrá, tak se jedná o projev lásky. Naopak kousnutí, které vás má bolet, je projevem toho, že něco není v pořádku, tedy, že jste kočku vy nebo někdo jiný nějak rozzlobili, případně ohrozili a ona na to reaguje agresivně.

Projevem spokojenosti a lásky může být také předení, ale aby to nebylo tak jednoduché, kočka může příst, i když zrovna šťastná není. Musíte vypozorovat, jak to právě u té vaší. Jednoznačným projevem přízně ale je, když si před vámi lehne na záda a odhalí své břicho. To je totiž nejzranitelnější část kočičího těla a ukazuje ho jen těm, s nimiž se cítí bezpečně. Ale ne každá miluje, když jí na břiše hladíte či drbete. Když se převaluje jako by říkala „pojď si se mnou hrát“. Také pozvolné mrkání znamená, že vás má kočka ráda a jste pro ni důležití. Když opatrně pomalu mrknete vy na ni, říkáte jí to samé.

Pokud máte kočku, která chodí ven, může vám svou lásku projevit i „dárečkem“ v podobě mrtvé myšky. Nezlobte se na ni, ale naopak ji pochvalte, protože s vámi sdílí svou kořist. A tomu se říká kočičí láska.