Jak se zbavit myší jednou provždy?

Roztomilé myšky z animovaných filmů sice mohou bavit vaše děti, ale živé myši rozhodně nejsou tím, s čím byste se chtěli potkávat v reálném životě. Jakmile se v domě objeví myší trus, případně vám myška přeběhne přes cestu, máte problém. Jsou mrštné, protáhnou se kamkoli a sežerou i to, co byste nečekali. Pak je třeba se jich nemilosrdně zbavit a také jim zabránit v návratu. A hlavně začít hned. Jedna jediná chytrá myš existuje maximálně ve filmu. V běžném životě je jich obvykle mnohem víc, a navíc mají schopnost se rychle rozmnožovat.

Receptů, jak se myší zbavit, je celá řada, ale ne všechny fungují na všechny myšky. Někteří hlodavci jsou pěkně vytrvalí a zbavit se jich je běh na dlouhou trať. Prvním krokem by vždy měla být snaha zjistit si přesně, kudy se myši po domě pohybují a hlavně, jakými otvory se dovnitř dostávají. Ty mohou být velmi malé a nenápadné. Kromě již zmíněného trusu vám pro orientaci mohou sloužit i okousané krabice s jídlem, ale také poškozené kabely a další následky myšího řádění. Typický je také zápach myšiny. Nezapomínejte ale na to, že běžné zábrany z papíru, prkénka nebo plastu budou k ničemu, myši je snadno prohryžou. Odolá beton a doporučuje se také sádra se skleněnými nebo cihlovými střepy, případně speciální těsnící pasta sloužící k utěsnění myších děr.

Zbavte se myší ještě dnes

Snaha pořídit si kočku a vyhnat tak myši nemusí být vždy úspěšná, protože ne každá kočka se dá do likvidace myší za vás. Zejména kočky zhýčkané výhradně pobytem v bytě raději počkají na kapsičku, nebo granule a na myšky se ani nepodívají. Proto je nejpopulárnější zbraní v boji s nevítanými myšími sousedy past na myši, ať už se jedná o klasické dřevěné, kovové, nebo modernější plastové verze pastiček.

Důležité je ale dát na vhodná místa, tedy na cestičky, kudy se hlodavci pohybují. Jako vhodné se doporučuje umístění v rozích, případně kolmo na stěnu. Jedna pastička určitě stačit nebude a důležitá je také vhodná návnada. U nich existuje řada zaručených receptů, které ale nemusí fungovat zrovna na vaši domácí myší kolonii. I myši mají nárok být zmlsané. Nejčastěji se doporučuje potravina, která má výraznou vůni, například sýr, kus měkkého salámu, případně kus chleba orestovaný na špeku, nebo špek samotný. Myškám chutná i sladké, třeba vanilkový cukr, čokoláda, sladké cereálie… Musíte ale vyzkoušet víc návnad, abyste našli tu pravou pro ty své myšky. Podobné je to také s mechanismem pasti. Když myš zvládne jeden druh, zkuste jiný.

V případě že pastičky selžou, můžete zkusit plašič myší, což je přístroj pracující s ultrazvukovými vlnami. Ty člověk nevnímá, ale myším vadí, takže raději budovu opustí. Jinou variantou je odpuzovač myší, který obvykle pracuje s vůní, která je myším nepříjemná. Tou mohou být například některé druhy květin a bylin, například levandule, máta, heřmánek, ale také česnek, chilli, nebo hřebíček. Pokud máte blízko chovatele hadů, nebo obchod se zvířecími potřebami, můžete zkusit také hadí výkaly, protože hadů se myši bojí.

Další cestou je jed na myši, ale pozor, aby návnady nelákaly i domácí mazlíčky, případně děti. Vhodnější je používat deratizační staničky, které jed před dětmi, kočkami i psy chrání. Vždy ale postupujte podle návodu a dbejte na bezpečnost.