Co žerou slepice?

Hodně lidí se domnívá, že slepicím lze předhodit cokoli, včetně kuchyňského odpadu, ale není to pravda. Dokonce ani to, co je vhodné a zdravé pro lidi nemusí slepicím vždy prospívat. Krmivo pro slepice by mělo být vyvážené a pestré a nemělo by jít o cokoli nahnilého, plesnivého ani jinak zkaženého by žádné krmítko pro slepice obsahovat nemělo.

 

Slepice není jen jedna, ale jedná se o různé druhy. Liší se podle toho, jaký je z nich užitek. Dělí se na nosná, jateční i kombinovaná plemena. Každé z nich potřebuje trochu jinou péči a také jiné krmivo. Proto také existují různé krmné směsi pro slepice jak pro nosnice, tak pro kuřata nosnic, ale také pro masná plemena drůbeže. Pokud chcete chránit krmivo před nálety ptáků, kteří ho vašim slepicím kradou, zkuste si pořídit nášlapné krmítko pro slepice. Jedná se o speciální dávkovací krmítko, které se otevře jen po sešlápnutí a odsype předem určenou dávku krmiva pro jednu slepici. Vyrábějí se různě velká a z různých materiálů.

 Slepice venku žerou zob

Další důležitou součástí slepičí potravy je šrot, který si buď můžete připravit sami doma, nebo koupit hotový. Uvítají také zelené krmivo. Tatínek vždycky řezal na zahradě salát na oběd a spodní ušpiněné, nebo lehce pomačkané listy házel rovnou ze zahrady do slepičího výběhu. Málem se o ně popraly. Chutnají jim i nasekané kopřivy, listy pampelišky a další byliny. Vhodná je zelenina, ale ovoce méně, protože je moc sladké. Nicméně takové ohryzky od jablek nebo hrušek i s jadérky jim určitě chutnat budou. Nikdy jim nedávejte citrusy a rebarboru a nevhodná jsou také zelená rajčata a cibule.

 

Určitě byste neměli slepicím dávat určité potraviny, například smažená a jiná mastná jídla a také nic kořeněného. Pozor také na tvrdé slupky, třeba dýni ani některé melouny slepice neproklovne, pokud nejsou nakrájené na malé kousky. Nesmí ani brambory, pokud jsou nazelenalé a nejsou dobře uvařené. Přehánět by se to nemělo ani se starým pečivem. Naše babičky ho sice dávaly slepičkám běžně, ale nejednalo se zrovna o nejlepší výživu. Pozor na česnek. Sice se používá pro léčbu parazitů, ale dávka musí být uměřená. Používá se v podobě česnekové vody, a to jeden rozdrcený stroužek na litr vody, preventivně jednou za 1 až 2 týdny, ale ne častěji.

 

Aby mohly slepice zkonzumovat kosti a chrupavky, musíte jim je nadrtit. Na to se dá koupit speciální drtič kostí pro slepice v podobě páky. Bílkoviny se ale mohou do krmiva dodávat také v podobě koncentrátu s tím, že čím mladší drůbež, tím větší by měl být podíl v krmné dávce. U nejmladších kuřat by se mělo jednat až o čtvrtinu krmiva. Minerální přísady, které slepice také potřebují, jsou obvykle součástí základní krmné směsi, ale nejlepším zdrojem vápníku jsou pro ně rozdrcené vaječné skořápky. Množství krmiva závisí na způsobu chovu. Slepice chované doma volně ve výběhu mají dostatek pohybu, takže by se měly krmit tak, jak chtějí. Jsou schopné se krmit tak, aby netloustly.

 

Napáječka pro slepice by měla vždy obsahovat čerstvou vodu, která může být i dešťová, ale vždy musí být čistá. Pítko pro slepice by ale nemělo nikdy obsahovat vodu slanou. Slepice preferují vodu spíše chladnější.