Jak dlouho spí průměrně kočka? A jaký k tomu má důvod?

 Kočka spí dlouho

Jak dlouho spí kočka

Pokud máte pocit, že vaše kočka pořád spí, máte ho správně. Zatímco průměrný člověk prospí třetinu svého života, průměrná kočka spánkem stráví hned jeho dvě třetiny. Nemůžete se tedy divit, že spí mnohem častěji než vy, a to v daleko krkolomnějších polohách než my.

Jak dlouho je kočka aktivní

Dospělá kočka má na své aktivity jen 6 až 12 hodin denně, to znamená, že prospí 12 až 18 hodin a každý den. A celá řada koček zvládne spát ještě mnohem déle a nemusí jít jen o březí kočky, u nichž je vyšší spavost zcela přirozená. Koťata spí kolem 20 hodin denně, po narození kromě krátkých přestávek na jídlo v podstatě nonstop. Delší spánek je normální také u starších koček, které jsou unavenější než kočky v nejlepším věku.

To, jak dlouho kočka spí, může silně ovlivnit nejen její věk, ale také zdravotní stav, počasí a také psychická pohoda. Stres a strach se na kvalitě podepisují negativně, stejně jako může spánek ovlivnit také soupeření o přízeň páníčků s jinými kočkami i psy. Na rozdíl od nás jsou kočky nejaktivnější za soumraku, ale někdy, bohužel, i v noci, kdy bychom my chtěli spát.

Proč spí tolik hodin?

To, že kočka spí většinu dne, je zcela přirozené. Předci dnes doma chovaných koček byli divocí lovci, kteří mohli přežít jen, pokud úspěšně lovili. A to někdy znamenalo dlouhé hodiny číhání na kořist, které kočku pořádně unavily a ta pak potřebovala důkladný odpočinek, aby mohla ulovit něco dalšího k snědku. Dnešní kočky sice dostanou kapsičku nebo granule až pod čumáček, ale zvyku důkladně se vyspat se nevzdávají ani v prostředí našich domácností. Ostatně, každý majitel kočky ví, že on bydlí u ní, ne naopak.

Jak kočka spí

Zatímco lidé spí obvykle jednou denně v průměru 6 až 8 hodin, kočka spí po kratších časových úsecích a víckrát denně. Ne vždy se jedná o hluboký spánek, někdy je to takový polospánek, z nějž je kočka připravena okamžitě vystartovat, pokud se cítí ohrožena. Průměrná délka jednoho kočičího šlofíku je hodina až dvě.

Kde kočka spí

Kočka je schopná se vyspat v podstatě kdekoli a v pozici, která by u lidí vyhovovala maximálně jogínům. Obvykle má své oblíbené místo, třeba křeslo, pelíšek, ale klidně i radiátor topení, parapet osvětlený sluníčkem, balkon a mnoho dalších míst. Klidně usne i pod stolem, na schodech, nebo na polici. Někdy zjistíme, že kočka spí v posteli, i když jsme jí to právě nedovolili. To může být problém, protože když se kočka pro něco rozhodne, tak s ní nic nehne. Je to tam měkké, teplé a prostorné, jako pro ni dělané. Ve spaní ve vaší posteli jí zabráníte jen tak, že budete vždy zavírat dveře a prostě ji tam nepustíte. Ale je schopná klidně i vystěhovat svetry z prádelníku, pokud má pocit, že je to její spací místo. Kočky jsou prostě kočky a občas mají svou hlavu. Nebo spíš pořád.