Co pes nesmí jíst?

Pejsci jsou skvělí loudilové. Jejich pohled dokáže přesvědčit nejednoho zásadového páníčka, aby je nechal slupnout cokoli, na co mají chuť. Ale pes nemůže jíst každé jídlo, které chutná nám. Některé lidské laskominy jsou pro pejsky v podstatě jedem a vy byste se neměli nechat přemluvit ani nejdokonalejším psím pohledem. Potrava, kterou konzumuje váš pes, by měla z hlediska složení i množství odpovídat doporučením pro dané psí plemeno.

Pes sledující dobrotu na stole_1

Sladkosti

Čokoláda, sušenky, bonbony – prostě sladkosti nechybí téměř v žádné domácnosti. Ale dávat je psům není dobrý nápad. Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které obsahují alkaloid příbuzný kofeinu. Jmenuje se theobromin, a i když člověku nevadí, pro psy je jedovatý. V čokoládě je i hodně tuku, který psům také neprospívá. Pokud váš pes touží po čokoládě, dopřejte mu tu speciální pro psy. Ani další sladkosti nejsou bez rizika. Mnoho z nich totiž obsahuje xylitol, což je přírodní sladidlo s nižším obsahem kalorií. Bohužel pro psy je xylitol vysoce toxický, protože po jeho požití jim velmi rychle klesne krevní cukr a může to skončit křečemi až kómatem, případně až selháním jater. Nenechávejte sladkosti doma tam, kde by se k nim pes mohl dostat, mohli byste mu tím hodně ublížit.

Všechno s kofeinem

Další látka, která je pro psa nebezpečná, je kofein. Ten se vyskytuje v kávě, čaji, ale také v různých kolových, případně energetických nápojích. Dávejte pozor nejen na to, aby pes nevypil nějaký nápoj s kofeinem, ale také na to, aby nesežral kávová zrnka, nebo vyhozený kávový lógr. Pokud psa neuhlídáte, musíte hned k veterináři.

Některé ovoce a zelenina

Také vás pes miluje jablka, nebo jiné ovoce? To pro něj určitě není špatné, ale rozhodně mu zabraňte, aby snědl hroznové víno, případně i hrozinky. Ty totiž mohou u psů způsobit selhání ledvin. Nehodí se ani přezrálé, nebo naopak ještě nedozrálé ovoce. Psům nedávejte ani ovoce, které je nahnilé. A rozhodně pejskovi nedovolte sežrat třešně a další peckovité ovoce. Může dojít buď k ucpání střev, nebo i k otravě, pokud jsou pecky nějak poškozené. Další potraviny, které my milujeme, ale pes by je určitě konzumovat neměl, jsou česnek a cibule. U psů mohou totiž zapříčit poškození červených krvinek, ale malé dávky česneku se naopak používají jako antiparazitikum. Příliš velké množství cibule může vést k tomu, že pes zvrací jídlo, případně k průjmům, dehydrataci a dalším příznakům.

Domácí strava?

Někdy pes žebrá jídlo, kdykoli zasednete ke stolu. Možná si říkáte, jak by mu mohlo doma uvařené jídlo ublížit, ale domácí potrava ještě neznamená, že ji může váš pes. Problémem může být už to, kolik je v naší stravě soli. Na rozdíl od jiných zvířat pro psy sůl není dobrá a její nadměrné množství třeba z chipsů jim může způsobit až otravu. Někteří lidé dopřávají svým psům při obědě i to, co sami popíjejí, třeba pivo, víno, nebo dokonce i tvrdý alkohol. Zejména u malých plemen může alkohol způsobit kóma i smrt.

Co jiného může vadit?

Někdy si myslíte, že jste udělali vše správně, ale stejně pes zvrací nestrávené jídlo. Důvodem může být, že je v jídle něco, na co je pes alergický, například v domácím koláči jsou ořechy. Problémem může být i to, co je pro psy lahůdkou, například kosti. Syrové jsou v pořádku, ale kosti po vaření a pečení se mohou lámat a poškodit psovi trávicí trakt. Určitě nedávejte psovi kosti kuřecí. Ty se po tepelné úpravě štěpí a stávají se z nich doslova jehly, které jsou nebezpečné. Jinak sami určitě vypozorujete, co vašemu psovi nedělá dobře, a co mu naopak prospívá.