Víte, co vám chce váš chlupáč říct? Vše o psí řeči těla

Spokojený pes

Co nám pes chce říct

Hodně majitelů psů si je jisto, že svým mazlíčkům dokonale rozumí, že jim chybí jen schopnost mluvit, aby si to mohli ověřit. Někdy to tak je, někdy také ne. U některých ras, jako je třeba husky, najdete často na internetu videa, kde se zdá, že opravdu všemu rozumí a že skoro odpovídá. Měli bychom se ale co nejvíc snažit jim porozumět, aby naše soužití s nimi by s co nejméně nedorozuměními. Řeč psa je specifická, ale i když to je u každého psa trochu jiné, některé znaky jsou společné.

Psí komunikace

Psi se sice umí projevovat i zvukově, tedy štěkáním a kňučením, ale spektrum jejich komunikačních prostředků je mnohem širší. Podobně jako lidé používají svou mimiku a oči. Mnohem víc ale umí říct i pomocí zubů, různými polohami uší i tím, v jaké pozici je jejich ocas. Své umí říct i tím, jak vypadá jejich srst. Ale všímat bychom si měli hlavně toho, jaká je řeč těla psa, abychom se nedostali se zvířetem do zbytečného konfliktu a tím i do případně nebezpečné situace. Pozná se vždycky včas agresivní pes? A je smějící se pes ten nejnevinnější miláček? A jak vypadá nejchytřejší pes?

Co nám řekne postoj psa

To, jak pes stojí, řekne často úplně nejvíc. Pokud je v pohodě, je uvolněný, nehrbí se, nesnaží se jakoby zmizet z povrchu zemského, nepůsobí jako v křeči…  Když vypadá větší, než ve skutečnosti je, nahrbí se, váhu nese hlavně na předních tlapách, hlavu má vzpřímenou a celkový postoj je nakloněný vpřed, žádá respekt, jako by říkal: „Pozor! Se mnou si nehraj.“ Pes, který se přikrčí a snaží se být co nejmenší, hlavu sklání dolů a váha těla je spíše na zadních tlapách, není si jistý, nebo se přímo bojí.

Uši, tlama a ocas

I další části těla jsou významnými komunikačními znaky, i když se to může lišit i podle velikosti a tvaru uší u jednotlivých psích ras. Uši signalizují, v jakém vztahu k vám pes je. Pokud má pes uši ohnuté směrem dozadu, jeho pocity jsou přátelské, případně vás respektuje jako šéfa smečky. Pokud si není jistý, dává pozor a snaží se vám i pohrozit, má uši zvednuté směrem k tomu, co ho zajímá, nebo co chce zvládnout. Když má uši přitažené až k hlavě, dává tím najevo, že se bojí, nebo je to pes v nouzi.

Podobné signály dává také psí tlama. Zavřená nebo trochu otevřená tlama značí, že je pes v pohodě. Když navíc plazí jazyk, je to vlastně symbol naprostého uvolnění až štěstí. Bát byste se měl psa, který má stažené pysky a vyceněné přední zuby, případně i nakrčený čumák. Zavřená tlama značí strach, naopak otevřená tlama zase potřebu ochladit se. Zívání nemusí znamenat jen ospalost, ale také projev nervozity. A dalším významným ukazatelem je, jaké je postavení ocasu. Spokojený pes vrtí ocáskem, nebo ho mají ve zcela přirozené poloze. Pozor byste se měli dál, pokud má ocas úplně rovně a nehýbe se s ním. Když je ocas stažený, pes se bojí, ocas nahoru značí, že ho něco zaujalo.

Oči

Říká se: „Oko – do duše okno.“ A to platí i o psech. Podle svého duševního rozpoložení dokáží psi měnit tvar a velikost očí a umí samozřejmě hodně udělat i nasměrováním svého pohledu. Přímý pohled do očí psa může být od něj brán jako výzva a pokud se cizí pes přímo podívá na vás, je to od něj vlastně varování, zvlášť, pokud varuje i jeho postoj. Váš vlastní pes to ale má s pohledem jinak, chová se daleko víc jako člen rodiny a přímé pohledy mohou být i projevem oddanosti. Když pes zrak odvrátí, znamená to, že je v submisivní roli. Vykulené velké oči mohou být znakem strachu či nejistoty, úzké oči zase znamenají bolest nebo nepříjemné pocity. Pokud máte doma psa, znáte určitě i psí oči. To je takový ten oddaný pohled, kterému se těžko odolává. Umí ho skvěle používat, když něco chtějí. A většinou to pak dostanou.

Separační úzkost u psa

Někdy se může stát, že váš pes vykazuje separační úzkost. Jak se to projevuje? Pes štěká a vyje, kdykoli je sám, o pozornost si říká i ničením věcí, případně tím, že si značkuje byt. Dalším příznakem může být nadměrné slinění, snaha nepustit páníčka z domu, tedy nervozita, když vidí, že chce odejít. Pokud se skutečně jedná o separační úzkost, pes se může snažit uniknout z domu a třeba i ničit dveře vždy, když se octne doma sám. Neřeší-li se takový problém, může se zvíře i vážně poranit. Vždy raději vyhledejte odbornou pomoc.