Čím krmit slepice

Slepice se řadí mezi všežravce. To však neznamená, že je můžeme krmit čímkoliv. Na stravě závisí jejich zdravotní kondice, a samozřejmě i to, kolik budou slepičky snášet, popřípadě jaká bude kvalita jejich masa.

Zapomeňte na zbytky od večeře a kůrky od chleba! 

Vhodné krmivo by mělo obsahovat vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a tuků. Důležitá je ale také vláknina, vitamíny a minerály. Pokud některou z výše zmíněných složek vypustíme, slepicím tím rapidně snížíme kvalitu života. To samozřejmě znamená i nižší kvalitu masa a vajec. Nevyvážená strava může také vést k závažným zdravotním problémům. Určitě doporučujeme pořizovat krmivo, které je speciálně navrženo např. pro nosné slepičky, brojlery nebo kuřice, tedy mladší slepičky. 

Krmné směsi se vyrábějí ve formě obilných směsí, sypkých směsí a granulí.

Obilné směsi

Pokud zvolíte obilné směsi, neměli byste opomenout proteinovou, tedy bílkovinnou složku. Jak již bylo řečeno, slepice je všežravec a přibližně 20 % její stravy by měly tvořit bílkoviny (ideální poměr je 75 %  sacharidů a obilovin, 20 % bílkovin a 5 % vitamínů). Pokud umožníte slepičkám výběh, tato starost je eliminována, a samy si vyzobají z trávy a hlíny drobné živočichy. Určitě ale není na škodu přidat doplňkové bílkovinné krmivo (doporučujeme moučné červy), které slepicím do směsi jednoduše přimícháte.

   

Granule

Výhody granulí se skrývají v jejich komplexnosti. V každé jedné granuli se nachází optimální poměr požadovaných složek, které slepice potřebují zkonzumovat pro zdravý a kvalitní život. Nemůže se také stát, že by slepice vyzobala pouze část krmiva (jako je tomu často u sypkých směsí). Granule se vyrábějí v několika velikostech, a jsou vhodná pro kuřice, brojlery nebo malá plemena. Díky tomu jsou granule dobře přijímány. Granule také neznečišťují peří, což může být pro některé chovatele klíčové.

Sypká/ krmná směs

Opět se jedná o jednoduchý způsob krmení. Tady je však nutné dát si pozor, abychom slepice krmili směsí adekvátní pro jejich stáří. U nás najdete kvalitní krmiva od značky Energys.

3_1

Rozhodně byste měli dbát i na to, abyste vašim slepicím do stravy zakomponovali také zelené krmivo (jako je například tráva, maliny, bylinky nebo kousky zeleniny. Zelené plodiny mají velký vliv na kvalitu a chuť vajíček i masa. Nehledě na to, že jsou plné přínosných vitamínů, minerálů a antioxidantů. Důležité je dbát na čerstvost. V žádném případě nenechávejte kousky zeleniny příliš dlouho ve výběhu. Mohou shnít, což může u slepic po pozření vyvolat závažné zdravotní komplikace. To stejné platí i u travin. V létě dávejte pozor, aby slepice nepožívaly zapařenou trávu, mohlo by jim to způsobit zažívací potíže.

Váháte s výběrem? Neváhejte nám napsat! Rádi vám poradíme.

Paticka_krmitka_slepicky