Víte, jaké bylinky prospívají králíčkům?

Bylinky se jako všelék používají mezi lidmi již od nepaměti. Už staří egypťané věřili, že se v drobných rostlinách různých bylin ukrývá síla, která dokáže pomoci od všelijakých neduhů těla i mysli. My se v tomto článku zaměříme na bylinky, které mohou rapidně zlepšit kvalitu života vašemu králíčkovi (či mu ulevit od zdravotních problémů).

Samozřejmě, pokud se u vašeho miláčka objeví jakékoliv zdravotní komplikace, tak je nutné co nejrychleji vyhledat veterináře! Nenechte se také zmást mylnou domněnkou, že když je něco přírodní, tak to nemůže uškodit! I bylinky je třeba vždy podávat s rozumem, proto si vždy pečlivě přečtěte krmný návod!

 

Imunita je základ

Imunitní systém králíčka a jiných drobných hlodavců je třeba posilovat během celého roku. Můžeme tak předejít mnoha nežádoucím zdravotním komplikacím. Ideálními pomocníky jsou například červený luční jetel, kopřiva dvoudomá či okvětní lístky růže.

Pojďme se ale podívat i na bylinky, které mohou sloužit jako alternativa ke klasické medicíně. Mezi velice silná přírodní antibiotika a antivirotika patří Echinacea, která může být velice prospěšná obzvláště proti chřipce a nachlazení. Dalším všelékem je Chrpa modrá, které je skvělá proti infekcím, zklidňuje podrážděnou kůži, a může ulevit také od potíží s močovými cestami. 

 

Mlsaní? Jedině zdravě!

Ano, i pamlsky mohou vašemu mazlíčkovi výrazně zlepšit obranyschopnost organizmu. Samozřejmě je třeba zvolit ty správné. Mezi nejtypičtější zdravé mlsky patří sušené jablko, které je zdrojem přirozených sacharidů, vitamínů a minerálů, nezbytných pro zdravý vývoj organismu. Skvělou sladkou odměnou jsou i rozinky obří, které obsahují spoustu minerálních látek jako je železo, draslík, vápník a hořčík.

Pokud hledáte i slanou odměnu, neuděláte chybu, když sáhnete po sušené mrkvi, která je bohatá především na betakaroteny. Ty mají blahodárný vliv na srst zvířat. Dále také můžeme doporučit větvičky jabloně (skvělé pro správné broušení chrupu), či červenou řepu.

Mezi jednoznačnou hvězdu mezi pamlsky ovšem patří Goji (neboli Kustovnice). Goji se řadí mezi superpotraviny, a zároveň je označována za nutričně nejhodnotnější ovoce na planetě. Tyto malé červené plody významně zpomalují stárnutí a obsahují více než 18 aminokyselin a 21 stopových prvků.

 

Chovatelé morčat a papoušků pozor, i pro vás tady něco máme!

Lépe řečeno - máme tady něco pro vaše mazlíčky. Papoušci si mohou pochutnat na sušených chilli papričkách - ano, chilli papričkách! Nemějte strach, protože tyto papričky nepálí a jsou úžasnou pochoutkou.

A co morčata? Tady jednoznačně musíte sáhnout po petrželi naťové a sušeném šípku, jelikož obě tyto plodiny mají vysoký obsah vitamínů C, ale zároveň nízký obsah cukru.

 

Zaujalo vás toto povídaní o bylinkách? Více najdete právě teď na našem e-shopu, kde jsme v sekci Zajícova zahrádka rozšířili nabídku o 23 produktů.