Čím a jak správně krmit ovce?

Ať už chcete mít vlastní vlnu, potřebujete ekologicky „sekat“ trávu, chcete si dopřát vlastní ovčí sýr nebo chcete milá zvířátka pro své děti, v každém případě budete potřebovat vhodné krmení pro ovce. Jenom pouhá tráva jim vždy stačit nebude. Ne každé plemeno ovce ale má stejné potřeby, takže existují jak plemena, která jsou nejšťastnější na pastvě, tak i mnohem náročnější strávníci.

Plemen ovce domácí existuje kolem 600 druhů. Ideální pro spásání trávy jsou například původní domácí plemena – šumavská ovce a valašská ovce a také vřesová ovce. S pouhou trávou byste nepochodili u plemen jako jsou původně britská leicesterská a hampshirská ovce, francouzská charolaiská ovce nebo holandská texelská ovce.

Krmivo pro ovce je vždy rostlinné, protože ovce patří mezi býložravce. Od jara do podzimu je základem pastva na louce. Na přikrmování třeba ve chvíli, kdy prší, a přes zimu je třeba mít nasušené kvalitní seno, případně mít k dispozici krmnou slámu. Pro přikrmování na pastvě nebo krmení ve výběhu se používá krmelec pro ovce, který je buď kruhový, ve tvaru zvonu, jeslí, případně s pohyblivým košem a vždy se u něj může najednou krmit více ovcí. Dají se také zastřešit.

Ovce venku žerou seno

Krmivo pro ovce může mít i podobu siláže, granulí nebo obilného šrotu s jetelem, kukuřicí nebo vojtěškou. Vhodné jsou i usušené luštěniny a radost ovečkám udělají také jablíčka a mrkev. Ty ale nesmí být v celku, ale nakrájené na menší kousky. Někdy se traduje, že je dobré dávat ovcím tvrdé pečivo. Mohou ho mít, ale jen občas a v případě, že je dokonale suché a tvrdé a bez jakékoli stopy plísně. Lepší je nasušit žitný chléb, méně vhodné je pečivo bílé. Nikdy nedávejte ovcím čerstvé pečivo, to by jim mohlo způsobit vážné problémy, nebo je dokonce usmrtit. Vhodné nejsou ani ovadlé rostlinné zbytky z kuchyně, ty radši dejte do popelnice na bio odpad.

 

Jako pamlsky pro ovce můžete zkusit slupky od banánů a jinak jen skutečně čerstvé zbytky, nebo kousky ovoce a zeleniny, třeba z jablek, okurek, mrkve, červené řepy apod. Nesmíte zapomenout, že ovce potřebují průběžně přístup k potřebným minerálním látkám. K tomu slouží sůl pro ovce nebo takzvaný liz pro ovce, což je sůl obohacená o minerální směs ve speciálním složení vhodném právě pro ovce. Existují také lizy pro březí ovce a bahnice. Pro všechny ovce jsou zcela nevhodné jakékoli lizy s obsahem mědi. Pro zlepšení trávení a jako přirozený přípravek na odčervení se používají česnekové tablety. Čerstvě narozeným jehňatům se podávají speciální pasty v dávkovačích pro zvýšení obranyschopnosti a odstaveným jehňatům se podávají mléčné krmné směsi. Velikost krmné dávky závisí na věku ovce, březí a kojící ovce potřebují dávky větší. 

 

Ovce potřebují také pravidelný přísun vody, v průměru kolem pěti litrů denně. Vhodné napáječky pro ovce neustále udržují potřebnou hladinu vody a mohou být vybaveny i topným kabelem proti zamrzání. Ve výbězích mohou být také větší nádrže na vodu.