Co potřebuje zakrslý králík?

Zakrslého králíka často rodiče pořizují jako mazlíčka dětem v domnění, že je to nenáročné zvíře, které nepotřebuje moc péče ani pozornosti a bude vždy roztomilé a k zulíbání. To může být tragický omyl. Zakrslý králík potřebuje zájem svého majitele, a to od první chvíle, aby si na něj zvykl. Potřebuje také správnou pestrou stravu a vhodné ubytování. Ale pokud mu věnujete čas a péči, je ho možné částečně vychovat, například reagovat na hlasové povely a králíček vám bude dávat najevo svou náklonost až osm let, protože to je maximální délka jejich života.

 

Co byste měli mít, než si králíčka koupíte

Nejdříve ze všeho vyberte vhodné místo, které nesmí být na přímém slunci, u topení nebo v průvanu. Pozor, králíček je pěkně konzervativní, takže vaše rozhodnutí musí být definitivní, s žádným stěhováním klece po bytě nepočítejte. Zakrslý králík se chová v kleci, která by měla být dostatečně velká. Minimální rozměr je u běžně velkého králíčka asi 100 × 40 × 45 cm. V kleci musíte mít vhodnou podestýlku, která může být z papíru, kukuřice, případně z pelet. V kleci je zavěšená napáječka na vodu a miska na krmení. Někdo doporučuje i domeček, kam se králíček může schovat jako do nory. Králíčka můžete naučit chodit na záchůdek. Ten by měl být v rohu klece a jeho základem je podestýlka pro kočky bez parfemace.

Zakrslý králík není hračka pro každého 

Co jí zakrslý králík

Zakrslý králík potřebuje podobné krmení jako běžný králík. Základem je vždy seno, zelenina, případně granule a čistá voda. Jakékoli lidské pamlsky by mu mohly naopak velmi ublížit, proto mu je nedávejte. Seno potřebuje nejen jako potravu, ale také jako nástroj k ubrušování zubů. Prospívá také jeho trávení, zejména jde-li o seno s bylinkami. Granule ve směsích jsou sice propagované, ale pro králíčka nejsou nezbytné. Měly by být spíše doplňkem, ne hlavní složkou potravy. Musíte si ale vybírat jen ty, které neobsahují umělá barviva, velký podíl sacharidů ani žádná antibiotika. Místo granulí lze dávat i ovesné vločky.

 

Během léta je skvělý jetel, nebo zelená tráva či vojtěška. Pokud králíček nemá chuť k jídlu, zkuste mu dát smrkovou větvičku. Chutnat mu bude nať mrkve, nebo kedluben, mladé kopřivy, mrkev a paprika a další druhy zeleniny. Ovoce by se mělo omezovat na maximálně jednu čajovou lžičku za den, ideálně nastrouhaného jablka. Může také jahody, borůvky a maliny, ale nedoporučují se hrozny, banány, citrusy a další exotické druhy ovoce. Pozor na průmyslově vyráběné pamlsky, řada z nich je samý cukr. Jíst potřebuje v podstatě pořád, takže přísun sena by měl být trvalý. Ostatní krmivo jen dvakrát denně, vždy asi dvě lžíce (podle velikosti). Nezapomínejte ale na kousky větviček, případně dřeva, aby měl co okusovat.

 

Nesmí se nudit

Aby byl králíček spokojený, potřebuje vhodný pohyb a vaši pozornost. Hrát si s ním mimo klec je ideální řešení, protože na větším prostoru se snáze unaví. Nevybouřený králíček umí být v noci pěkně hlučný. Pokud lítá jako splašený, nebojte se, to je u něj vrchol spokojenosti. V domácnosti ale na něj (i na vás) čekají určité nástrahy. Musíte ohlídat, aby se nepustil do nějakého kabelu a také si ověřit, že v jeho blízkosti není nějaká jedovatá rostlina. Králíček není žádná stydlivka. Pokud má pocit, že mu nedáváte dost své pozornosti, klidně vás šťouchne do ruky, abyste ho začali hladit. Ale když ho to přestane bavit, i to umí dát najevo. Naučte se dávat pozor na jeho signály a nikdy ho nenuťte do věcí, které nechce. To by mohlo skončit i kousnutím.

 

Na co si dát pozor

Kromě průvanu a přílišného horka nemá rád změny prostředí, nečekané pohyby ve svém okolí ani velký hluk. Pozor také na čistící prostředky a kosmetiku, kterou používáte. Pokud se u něj projeví nechuť k jídlu, srst ztratí svůj lesk, nebo je apatický, je třeba navštívit veterináře. Problémem může být také průjem nebo nafouklé bříško. Vhodné je ho také nechat naočkovat.