Jak se zbavit krys?

Jestli něco v domě, ale i na zahradě opravdu nechceme, jsou krysy a potkani. Zatímco potkani jsou spojeni hlavně s kanalizacemi, skládkami a stanovišti kontejnerů a popelnic, krysy obývají půdy, sklepy, včetně suchých, ale také skladiště, spíže a sýpky. Jsou častým problém v potravinářských provozech a restauracích, zvlášť, když jsou na štíru s dodržováním hygienických pravidel. Krysy jsou ale často zaměňovány s potkany, kteří jsou větší a u nás se vyskytují častěji než krysy.

Nejen, že krysy nemilujeme, ale mohou nám způsobovat také velké škody na majetku a ohrozit nás přenosem řady závažných onemocnění. Výjimkou nejsou požáry způsobené ohryzáním elektrických kabelů, poškození uskladněných věcí, zařízení budov a také všudypřítomný krysí trus a moč, které jsou zdravotním rizikem.

Krysa se nikdy nevyskytuje sama, ale v koloniích, v nichž je vždy kolem 60 jedinců. I když její původ je zřejmě v Asii, na území České republiky je krysí výskyt doložen archeologickými vykopávkami už asi tisíc let. Nežije ale v přírodě, potřebuje být blízko lidí. Její výhodou je schopnost šplhat i do vysokých budov a rychlé rozmnožování. Krysa může mít až třikrát ročně šest i více mláďat. Přes den se většinou skrývají, zahlédnout je můžeme za soumraku, kdy bývají nejaktivnější. Krysy jsou všežravci, ale základem jejich stravy jsou rostliny. Neuklizené zbytky rostlin kolem domu a další nepořádek jsou tak pro ně vítanou pozvánkou. Nikdy nepodceňujte jejich inteligenci a schopnost se přizpůsobit. Boj s nimi nebývá jednoduchý a i zdánlivý úspěch může skončit novým výskytem krys.

Krysu dneska najdeme i ve městě

Nejlépe je krysám zabránit, aby se u vás vůbec zabydlely. Všechny potraviny, ale také krmiva pro domácí zvířata by měla být uložena doma i ve sklepech v pevných nádobách. Pozor na otevřená okna do sklepů, chybějící prahy u dveří a další skuliny, kudy se krysy mohou dostat dovnitř domu. Pokud tam najdou zdroj potravy, máte problém.

Nejjistějším způsobem likvidace krys je deratizace, tedy objednání profesionální deratizační firmy. Důvodem je, že usmrcené krysy nemůžete jen tak hodit do popelnice. Vzhledem k tomu, že přenášejí řadu nebezpečných onemocnění musí být mrtvé krysy zlikvidovány odborně a hlavně bezpečně.

Řada lidí dává přednost jedům. Ostatně jed na krysy je oblíbenou vražednou zbraní v řadě detektivek. Jedy jsou účinné, ale jejich nevýhodou je, že mohou být ohrožením pro psy, kočky a další domácí mazlíčky, ale při nevhodné umístění návnad i pro lidi, hlavně děti. V některých místech jsou jedy dokonce zakázané, například v potravinářských firmách, protože by mohla hrozit kontaminace potravin. Vždy je nezbytné přesně dodržovat návod k použití, a ještě jistější je nechat návnady umisťovat jen osoby, které mají potřebné školení.

Jiným chemickým prostředkem pro likvidaci krys je lepidlo, které se umístí tam, kde se krysy pohybují. Krysa se pak na něj přilepí. Ale ne každý tento způsob likvidace zvládne. Další variantou jsou tak pasti na krysy. Je to sice ekologičtější než jed, ale krysy se rychle učí. Možná dostanete jednu, dvě, ale určitě ne celou kolonii. Podobně si umí poradit i s ultrazvukem, který se používá na jejich plašení. Sice je pro ně plašič nepříjemný, ale když mají hlad a u vás je dostatek potravy, krysy se dokážou ovládnout a ultrazvukové vlny nevnímat, dokud se nezasytí.