Jak vyrobit hračky pro morče?

Morče je tvor společenský, ale lidé je často chovají také jako jednotlivce. Pokud ho chovatel nemá čas celý den bavit svou přítomností, měl by mu pořídit alespoň vhodné hračky, které zajistí, že se ani samo nebude zvířátko doma nudit. Jen spokojené morče bude zdravé, bude správně prospívat a dělat svému chovateli radost. Hračky není nutné draze nakupovat, ale můžete je i sami vyrobit doma, případně nakombinovat koupené a doma vyrobené do ideální sestavy, která vaše morčátko dokonale zabaví. Hračky by samozřejmě měla mít i morčata chovaná ve dvou či ve skupině, protože různé hry si můžou užívat také společně.

Zábavné může být už krmení. Pro seno se používají malé jesličky k připevnění na stěnu klece, nebo koule k zavěšení. Ty se dají samozřejmě koupit, ale třeba profesionálně vyrobenou kouli z kovu můžete nahradit domácí provázkovou alternativou a místo plastových jesliček dát seno na poličku z drátků, nebo vymyslet svůj vlastní krmící objekt. Důležité je, aby měl strukturu sítě nebo mřížky a morče mělo kudy vytahovat jednotlivá stébla sena. 

Morčátko potřebuje hryzat a k tomu můžete do klece zavěsit buď koupené hryzací tyčinky, či kostky, které mají různé příchuti, nebo třeba kousek mrkve, petržele a celeru. Hryzat může také zavěšený kus dokonale suchého chleba. Pozor, nikdy nedávejte morčeti nic plesnivého. Aby bylo hryzání zábava, je třeba předmět k hryzání zavěsit do vhodné výšky, aby se zvířátko muselo trochu namáhat, ale zároveň aby mělo ze zadních tlapek hryzání v pohodlném dosahu.

Poradíme vám jak vyrobit hračku pro morče

Podle temperamentu konkrétního morčátka volte další hračky. Méně společenská morčata určitě uvítají místo, kam se ukrýt do svého klidu. K tomu slouží domečky ze dřeva nebo plastu, ať už koupené či vyrobené. Vždy musí velikost domečku odpovídat velikosti konkrétního morčete, musí se do něj snadno dostat a mít uvnitř dost místa pro pohyb i ulehnutí k odpočinku. Nejlepší je tvar kvádru bez dna, plochá střecha může sloužit jako plocha pro pozorování okolí. Na střechu se dá pomoci morčeti třeba jednoduchými schůdky, nebo poličkou v poloviční výšce domečku, případně hliněným květináčem, který je otočený dnem vzhůru, cihlou apod. Tunel můžete vyrobit třeba ze zbytku instalatérské trubky, tubusu od koberce, k pozorování se hodí polička nebo můstek. I tady dbejte na dostatečnou velikost.

Pálená hlína na cihle či květináči má tu výhodu, že si morče o ní může přirozeně obrušovat drápky. Z dalších materiálů je vhodné dřevo, plast, kov i karton, ale ten musí mít dostatečnou nosnost a pevnost. Morče je hravé, má rádo můstky, tunely i pozorovatelny, ale vždy se na nich musí cítit dostatečně bezpečně. Pozor také na ostré hrany či špičaté části, o něž by se mohlo morče poranit.