Co jí králík?

To, co jí králík domácí chovaný pro své kvalitní maso, se příliš neliší od stravy králíků chovaných jako domácí mazlíčci, nebo jejich zakrslé varianty.

Králík je býložravec a základem jeho stravy musí být po celý jeho život hlavně kvalitní seno, v ideálním případě seno obsahující také byliny. U králičích mláďat se doporučuje seno s vojtěškou, pro dospělé králíky je vhodné luční seno, třeba bojínek luční, případně ovesné seno. Seno potřebují králíci jak pro dobré trávení, tak pro správný vývoj svého chrupu a jeho obrušování. Kvalitní seno voní. Pozor ale na skladování v naprostém suchu, aby se nezapařilo a nezačalo plesnivět. V létě je vhodné doplňovat stravu králíka také o zelenou trávu, zejména o jetel či pampelišky. Máte-li zahradu, ideální je nechat si králíka pochutnat na tom, na co má chuť sám. Jen pozor na jedovaté rostliny.  

Zelenina je pro králíka dobrou složkou stravy, jen se musí dávat pozor na správný výběr druhů a nesmí se to přehánět s množstvím. Většina z nás má králíky spojené hlavně s mrkví, ale vzhledem k obsahu více než 7 % sacharidů by měla být králíkům dávána jenom občas. Podávat můžete nať mrkve a ředkviček. Vhodný je salát, hlavně jeho tmavší odrůdy, třeba salát římský. Dobrá je také okurka, paprika, v malém množství syrové zelí. Když je ho moc, může způsobit nadýmání. Veškerá zelenina musí být důkladně omytá, pokud podáváte nať, tak i ta.

Co všechno žere králík

Granulované krmení (někdy označované také jako základní krmivo) bylo vytvořeno pro průmyslový chov králíků s cílem je co nejrychleji vykrmit. Králíkům většinou chutná, ale musí se ho dávat jen rozumné množství jako doplněk k senu. Pokud množství přeženete, králíci přestanou žrát seno, což jim může způsobit velké zdravotní problémy. Vhodné je dát jim granule jen jako doplněk. Ne každý králík je ale bude chtít. I ty nejkvalitnější granule s vyváženým složením a vysokým obsahem vlákniny nenahradí seno a zeleninu. V případě, že se pro ně přesto rozhodnete, nezapomeňte si zkontrolovat jejich složení. Tabu je jakýkoli výrobek s obsahem antibiotik, živočišné moučky a vysokým obsahem bílkovin. Čím je králík starší, tím méně bílkovin by měl konzumovat.

Zejména u králičích domácích mazlíčků dělají jejich chovatelé chybu, protože jim neustále dopřávají různé králičí pamlsky. V žádném případě jim nedávejte lidské sladkosti, ani komerčně vyrábějí mlsání pro králíky. Ve všem zmíněném je příliš sacharidů, což králíkům nedělá dobře. Pamlsky by měly být jen občasnou odměnou a jejich nejlepší variantou je ovoce. Samozřejmě to čerstvé, protože sušené ovoce má opět příliš vysoký obsah sacharidů. Nejvhodnější je jablko nebo hruška, ale vždy bez semínek. Pozor na chemické postřiky, preferujte ovoce bez pesticidů a vždy ho důkladně omyjte. Hodí se také maliny, jahody, brusinky, ostružiny i borůvky. Nevhodné jsou naopak exotické druhy ovoce. U banánů se chovatelé neshodnou, někdo je odmítá, někdo v malém množství doporučuje. 

Pití může být jak v závěsném pítku, tak v misce, ale vždy by to měla být čistá voda s pokojovou teplotou, kterou denně vyměníte. Králíkům chovaným v králíkárně venku v zimě kontrolujte, jestli voda nezamrzla.