Jak dlouho žije křeček?

Mezi nejpopulárnější domácí mazlíčky patří zejména u rodin s dětmi křeček. Ale už od začátku je třeba zejména dětem vysvětlovat, že domácí mazlíčci obvykle nežijí příliš dlouho a radost z jejich přítomnosti budeme mít obvykle jen pár let. Víte, jak dlouho žije křeček a jak se to liší pro jeho jednotlivé druhy?

Jako křeček se označují také křečíci, i když u nás se setkáte nejčastěji s křečkem zlatým (syrským), křečíkem džungarským, křečíkem Robovského, křečíkem Cambellovým a křečíkem čínským. Nejdéle z nich žije křečík Robovského, dožívá se 3 až 3,5 roku. Křečík čínský žije 2 až 3 roky, křeček zlatý 2 až 2,5 roku a křečík Cambellův kolem 2 let. Nejkratší život má křečík džungarský, a to 1 až 1,5 roku. Uvedené doby platí pro přírodní podmínky. Pokud se o křečka či křečíka budete dobře starat a bude mít vhodné podmínky k životu, můžete se v domácím chovu dožít i podstatně delšího věku. Závisí tak na povaze a zájmech konkrétního zvířátka. Stejně jako u lidí jsou na to obyčejně lépe ti, kteří se rádi hýbají a jsou aktivní, zatímco spáči a tlouštíci mají život kratší.

Křečík džungarský obvykle netrpí příliš na nemoci, ale pokud přestane žrát, nevěnuje svým oblíbeným hrám nebo má zažívací potíže, je vhodné navštívit veterináře. Příznakem onemocnění může být také výtok z očí a padající nebo špinavá srst. Může mu ublížit také nevhodná potrava. Křečík džungarský je všežravec, proto musí být jeho strava dostatečně pestrá a musí mít i dostatek čisté vody. A co jí křeček? Základ stravy tvoří obiloviny a případně i zrníčka jako třeba konopné semínko. Jako doplněk lze použít čerstvé ovoce a zeleninu a přidávat lze také živočišné bílkoviny. Dávkování se nesmí přehánět, tloušťka by zvířeti život zkrátila.

Křeček v kokosu

Dalším problém můžete být, pokud je křeček napaden, jako paraziti se u něj mohou vyskytovat blechy, zákožka svrabová, roztoči, vši nebo všenky. Zdrojem může být třeba nevhodná podestýlka, ale někdy si parazity můžeme domů přinést už při nákupu domácího mazlíčka. K ošetření se dají koupit vhodná antiparazitika, ale nezbytné je také vydezinfikovat klec a její okolí. To je dobré dělat aspoň dvakrát ročně také preventivně. Je-li parazitů na zvířátku hodně, může se přenést i na člověka a způsobit minimálně podráždění pokožky.

Jak umírá křeček, někdy není úplně snadné poznat. Jeho život je ve srovnání s lidským tak krátký, že si vlastně u milého a aktivního zvířátka ani neuvědomíme, že vlastně rychle stárne. I proto bychom zejména děti měli od začátku připravovat na to, že konec jednoho ne příliš dalekého dne přijde. Neexistují žádné univerzální příznaky umírání. Někdy se prostě stane to, že křečka či křečíka najdeme v kleci už mrtvého. Jindy se nadcházející konec dá odhadnout podle klesajícího zájmu o stravu, snahu zůstat zalezlý u sebe a jen odpočívat a chybějící aktivitu i v noci, kdy křečky život baví vždycky nejvíc. Pozor ale na možnost zaměnit zimní spánek, kterým zvířátko reaguje třeba na chladnější teplotu, za smrt. V přírodě je zimní spánek přirozený, doma se obvykle nedostavuje, ale může být reakcí na změnu životních podmínek. Pokud se vám zdá, že křečík ještě aspoň trochu dýchá, zkuste mu dopřát víc tepla a on se zase probere. Svému zvířátku můžete život prodloužit dostatkem respektu. Nenechávejte ho na hlučném místě a nenuťte ho dělat věci, které samo nechce. I pro život křečků a křečíků je důležité, aby se cítili dobře.